PNL se întăreşte cu resturile CDR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fuziunea Acţiunii Populare cu liberalii i-a propulsat pe Max Bădin, Smaranda Enache şi Cătălin Harnagea direct în conducerea partidului premierului Tăriceanu După trei congrese

Fuziunea Acţiunii Populare cu liberalii i-a propulsat pe Max Bădin, Smaranda Enache şi Cătălin Harnagea direct în conducerea partidului premierului Tăriceanu

După trei congrese distincte desfăşurate, ieri, la Palatul Parlamentului, PNL şi Acţiunea Populară au fuzionat prin absorbţie. În urma acestei mutări, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, s-a retras în societetea civilă, în conducerea centrală a liberalilor fiind cooptaţi doar Smaranda Enache şi Max Bădin.

PNL i-a recuperat pe o parte din liderii fostei Convenţii Democrate, pe care i-a introdus în organismele de conducere, la diferite niveluri. Printre aceştia se numără fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Cătălin Harnagea, care va prelua preşedinţia Comisiei de apărare şi securitate naţională a partidului, şi Vlad Roşca, fost ministru în Cabinetul Radu Vasile.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că fuziunea dintre cele două formaţiuni este răspunsul pe care dreapta autentică îl dă tuturor politicienilor care şi-au vândut valorile ideologice şi care sunt incapabili să gândească politici pentru modernizarea României. "Prin această fuziune, mai facem un lucru important, şi anume trasăm o linie de demarcaţie clară între stânga şi dreapta", a mai spus primul-ministru.

"Bună ziua, liberali, şi bine v-am regăsit!", a fost formula de salut pe care a folosit-o fostul lider al AP, Emil Constantinescu. El a spus că fuziunea celor două partide "nu a fost o acţiune conjuncturală, dictată de interese personale sau de grup", ci încheierea unui proiect politic şi începerea altuia.Preşedintele fondator al PNL în 1990, Radu Câmpeanu, i-a acordat ieri reprezentantului AP Sorin Botez, fost lider liberal, titlul de membru fondator de onoare al PNL.

Pact politic cu cetăţeanul

Prin "Manifestul pentru o politică pragmatică şi civic liberală", adoptat în unanimitate, PNL propune un nou pact politic societăţii româneşti, prin care să readucă cetăţenii în politică şi politica în mijlocul cetăţenilor. Liberalii vor să combată degradarea relaţiei dintre partide şi societate, care a deschis o cale largă demagogiei şi populismului, se spune în document.

Proiectul politic liberal se bazează pe civism - respectul faţă de potenţialul politic al fiecărui cetăţean, şi pragmatism liberal. Pactul politic adoptă valorile liberalismului integral, politic şi economic: libertatea individului şi rpectul faţă de drepturile sale, solidaritatea şi responsabilitatea civice, economia de piaţă, libera iniţiativă şi capitalismul. PNL îşi propune să refacă încrederea cetăţenilor în instituţiile democraţiei, a spus ministrul finanţelor, Varujan Vosganian.

Emil Constantinescu se întoarce în societatea civilă

"După această fuziune, mă voi reîntoarce, deplin, cu toate forţele, în societatea civilă pentru a contribui la reconstrucţia societăţii civile, slăbită, astăzi, marcată de compromisuri. (…) Este momentul ca astăzi, din nou, să reconstruim societatea civilă, care să poată să realizeze şi ideea de politică adevărată, şi de partide, şi ideea de om politic", a declarat ieri fostul şef al statului Emil Constantinescu.

România are nevoie de o strategie pe termen lung şi de un partid de centru-dreapta coerent, diferit de falsele proiecte de centru-dreapta care provoacă derapaje periculoase către populism, a adăugat Constantinescu. Fostul preşedinte a spus că este nevoie de reabilitarea politicii şi a politicianului, decredibilizaţi de confruntarea dintre politică şi antipolitică.

Fuziunea PNL cu AP este o necesitate pentru modernizarea continuă a societăţii româneşti
Călin Popescu Tăriceanu,
preşedintele PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite