Condiţiile PNL: "Premierul să fie Crin Antonescu sau un independent"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu
Crin Antonescu

Conducerea PNL a anunţat că este dispusă să negocieze cu PDL-ul, dar şi cu celelalte partide pentru formarea guvernului. PDL şi UDMR se arată deschişi pentru o guvernare de dreapta, însă liberalii spun că nu vor să participe într-un "guvern-marionetă". De asemenea, liberalii iau in calcul posibilitatea intrării la guvernare, cu condiţia ca premierul să fie Crin Antonescu sau un independent.

UPDATE 16.40 Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat că respectă decizia "colegilor liberali" şi că susţine în continuare crearea unei majorităţi PSD-PC - PNL - UDMR. "Considerăm că preşedintele PNL, Crin Antonescu, are toate calităţile de a fi prim ministru în condiţiile dificile prin care trece ţara în acest moment", a adăugat acesta

UPDATE 16.20: Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că liberalii sunt de acord să negocieze cu PDL-ul, dar respinge ferm ideea că Guvernul trebuie alcătuit în jurul PD-L, chiar dacă Traian Băsescu e validat în funcţia de preşedinte.

"PNL va negocia cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PDL, dar respinge ferm ideea că premierul va fi numit din cadrul PDL. Din punctul nostru de vedere, un guvern se formează în jurul unor principii şi al unui program de guvernare. Ne vom asocia doar cu partidele parlamentare care împărtăşesc aceste principii".

PNL va face parte doar dintr-un guvern în care premierul va fi desemnat dintre liberali sau o persoană cu o credibilitate "incontestabilă", a afirmat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a mai afirmat că PNL-ul l-a propus în funcţia de prim ministru în cazul participării liberalilor la guvernare.

"Există riscul ca în cazul validării preşedintelui Traian Băsescu, el împreună cu PDL să monopolizeze toată puterea", a mai spus şeful liberalilor.

Întrebat dacă ar putea colabora cu Emil Boc, Crin Antonescu a spus că "liberalii nu vor lucra cu acesta sau cu Elena Udrea".

UPDATE: Călin Popescu Tăriceanu: "Nu putem să acceptăm un premier PD-L. Optăm pentru un premier din cadrul PNL sau o persoană independentă. PNL mandatează o echipă de negociere pentru găsirea unei soluţii de ieşire din criza politică."

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat luni, la finalul BPC al partidului, că în Delegaţia Permanentă se va propune "o formulă de mandat pentru negocieri cu toate partidele". Până în acest moment, liberalii au susţinut că aşteaptă o decizie finală a CCR înainte de a stabili o eventuală politică de alianţe.

În urma întâlnirii de duminică dintre preşedintele democrat-liberal Emil Boc şi cel al UDMR, Marko Bela, liderul PDL a declarat că viitoarea majoritate ar trebui formată din PDL, PNL, UDMR, exprimându-şi speranţa că liberalii vor lua o decizie "de interes naţional" şi vor intra la guvernare. De asemenea, Marko a arătat că cele două formaţiuni (PDL şi UDMR) îi aşteaptă în continuare pe liberali la discuţii.

Şi liderul UDMR Marko Bela a declarat că aşteaptă ca şi liberalii să accepte participarea la coaliţie, pentru a se forma o majoritate stabilă în Parlament, deşi în acest moment este posibil şi un coaliţie restrânsă între PDL-UDMR.

PDL, împreună cu UDMR, cu grupul de independenţi şi al minorităţilor totalizează în jur de 230 de voturi. Pentru învestirea unui Guvern este nevoie de 236 de voturi, însă restul de voturi necesare poate fi uşor de obţinut având în vedere că parlamentari ai PNL şi PSD au declarat public că ar putea vota pentru un cabinet format în jurul PDL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite