PNL, grăbit cu moţiunea. Ponta: „Mai discutăm“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta

Liderul PNL, Crin Antonescu, este de părere că moţiunea de cenzură ar putea fi depusă la sfârşitul săptămânii, împreună cu formula guvernamentală care ar urma să înlocuiască Guvernul Boc. Antonescu a anunţat că va propune o întâlnire cu liderii social-democraţi pentru a discuta despre urgentarea demersului de dărâmare a Guvernului Boc.

Liderul liberal a precizat că va solicita azi Biroului Politic al PNL să i se dea mandat pentru a stabili cu PSD ca textul moţiunii să fie redactat în cursul acestei săptămâni. El le-a cerut social-democraţilor şi în urmă cu o săptămână să urgenteze moţiunea, dar răspunsul de atunci al liderului PSD Victor Ponta a fost: „ Vom discuta când ne vom întâlni". Întrevederea despre care vorbea Ponta nu a avut însă loc.

Citiţi şi:

Voiculescu a propus un calendar pentru suspendarea lui Băsescu: 15 noiembrie - vot în Parlament, 19 decembrie - referendum, 20 martie - alegeri

Precauţie pentru congres

Surse din PSD afirmă că liderii social-democraţi nu doresc ca moţiunea de cenzură să fie depusă înainte de Congresul extraordinar al partidului, programat pentru 16 octombrie, de teamă ca un eventual eşec al încercării de a doborî guvernul să nu se răsfrângă asupra Congresului.
„N-are ce să se răsfrângă asupra Congresului, e o glumă", a replicat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan. Şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, declara recent că, „dacă va fi depusă", moţiunea de cenzură va fi depusă după Congres, fie în ultima parte a lunii octombrie, fie în prima parte a lui noiembrie. „La ora actuală, nu avem voturile necesare pentru moţiunea de cenzură. Dacă o facem doar ca gest politic, atunci putem face şi lucrul acesta", a afirmat Sârbu. El a adăugat însă că decizia de urgentare a moţiunii ar putea fi luată de cei doi lideri ai Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu.

„Nu am niciun fel de motiv să condiţionez această acţiune (moţiunea de cenzură n.r.) de calendarul intern al PSD. PSD, ca şi noi, are un Congres, adoptă un program, e foarte în regulă, dar acestea sunt problemele lor", a afirmat Antonescu.

„Ne vom întâlni azi şi vom discuta", a declarat Victor Ponta pentru „Adevărul", referindu-se la solicitarea lui Antonescu. Ponta a refuzat să precizeze dacă social-democraţii ar putea accepta ca moţiunea să fie depusă înainte de Congresul PSD.

Cererea liberalilor de grăbire a moţiunii ar putea fi analizată în Comitetul Executiv al PSD de azi (forul de conducere lărgit al partidului), al cărui subiect principal va fi, potrivit lui Ponta, pregătirea Congresului din 16 octombrie. Potrivit lui Crin Antonescu, PSD şi PNL examinează în acest moment varianta unui guvern de tehnocraţi, iar dacă această soluţie nu va fi agreată, se va merge pe varianta unui guvern de coaliţie compus din oameni politici, în care fiecare din cele două formaţiuni să-şi asume ministere şi să desemneze miniştri.

PSD ar putea câştiga doi posibili votanţi ai moţiunii în cazul în care conducerea democrat-liberalilor ar decide să-i dea afară din partid pe deputaţii Gelu Vişan şi Mihail Boldea, ameninţaţi cu excluderea după declaraţiile lor critice la adresa PDL şi a Guvernului. În apărarea celor doi a sărit europarlamentarul Cristian Preda, care, într-o postare pe blog, a vorbit şi despre senatorul de diaspora Viorel Badea, pe care şeful său de organizaţie, William Brânză, l-ar ţine sub „un tir de ameninţări" cu  excluderea. Liderii PDL s-au dovedit însă îngăduitori chiar şi cu „trădătorii" de la precedenta moţiune de cenzură.

"Nu am niciun fel de motiv să condiţionez moţiunea de cenzură de calendarul intern al PSD."
Crin Antonescu preşedintele PNL

"O să ne întâlnim şi o să discutăm."
Victor Ponta preşedintele PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite