PNL se gandeste sa transforme Alianta in Partidul D.A.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii sunt de acord, in principiu, sa porneasca fuziunea cu PD, dar resping categoric reorientarea catre doctrina populara, a stabilit conducerea partidului in urma unei sedinte desfasurate

Liberalii sunt de acord, in principiu, sa porneasca fuziunea cu PD, dar resping categoric reorientarea catre doctrina populara, a stabilit conducerea partidului in urma unei sedinte desfasurate marti seara. Comitetul Executiv al PNL a decis, cu unanimitate de voturi, sa astepte rezultatele Congresului pedistilor pentru ca acestia sa-si clarifice pozitia. Conducerea PNL a dezbatut si proiectul relansat luni de fostul lider Valeriu Stoica, care propunea contopirea intr-o singura formatiune a PNL, PD si PPCD. Majoritatea liberalilor din CEx s-au aratat extrem de iritati de gestul lui, contestand calitatea acestuia de a face planuri pentru partid. Cateva voci au sustinut chiar ca Stoica nu merita nici macar sa primeasca un raspuns oficial de la conducerea formatiunii. Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a remis ieri presei un comunicat in care se arata sec ca "pentru liberali ceea ce conteaza este agenda publica, si nu agendele personale ale unuia sau altuia dintre colegi". "Trebuie spus ca PNL este si va ramane liberal din convingere, si nu din oportunitate. PNL s-a reconstituit dupa 1990 in jurul ideilor si valorilor liberale, care constituie identitatea noastra, de care suntem mandri", se accentueaza in textul respectiv. Totusi, oamenii lui Tariceanu cauta alternative pentru a face posibila fuziunea cu PD si pentru a evita conflictele doctrinare. Unul dintre scenarii are in vedere realizarea unei constructii pe modelul Uniunii pentru Miscarea Populara (formatiune infiintata la initiativa presedintelui Frantei, Jacques Chirac, prin fuziunea mai multor partide de orientari diferite), avand ca posibila denumire Partidul Alianta D.A. in orice caz, liberalii spun ca detaliile despre conducerea entitatii, afilierea la miscarile politice internationale sau despre identitatea doctrinara ar trebui transate dupa ce se obtine un consens pe aceasta tema. Varianta propusa nu intruneste acordul tuturor liderilor PNL, unii dintre ei avand indoieli serioase asupra viabilitatii si eficacitatii unei formatiuni cu mai multe doctrine la baza.
Liberalii au clasat subiectul anticipatelor
Tot marti, liberalii au decis sa puna capat discutiilor despre organizarea anticipatelor. "Comitetul Executiv al PNL isi exprima sprijinul neconditionat pentru premierul Tariceanu si, cel putin pana la raportul de monitorizare din aceasta toamna, considera subiectul alegerilor anticipate incheiat", a declarat purtatorul de cuvant al partidului, Eugen Nicolaescu. Conducerea partidului face si un apel la toate fortele politice sa asigure Guvernului "linistea si ragazul" necesare punerii in aplicare a programului de actiuni privind integrarea europeana. "Tinand cont de conjunctura europeana complexa in care ne aflam, consideram ca Executivul are de raspuns unor exigente sporite. Aceasta inseamna ca trebuie lasat sa lucreze", spun liberalii. Totusi, in eventualitatea in care presedintele Traian Basescu ar continua sa insiste pentru organizarea unor noi alegeri, liberalii intentioneaza sa-i dea o replica mai viguroasa. Comitetul Executiv al PNL a decis ca, pe viitor, reactiile pe aceasta tema sa nu mai fie lasate exclusiv in seama primului-ministru, mai multi membri ai partidului urmand sa iasa la rampa si sa comenteze eventualele noi pozitii ale sefului statului cu privire la alegerile anticipate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite