PNL nu crede o iotă din ameninţările PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii susţin că sunt gata să intre în opoziţie, dacă social-democraţii ridică pretenţii Ameninţările venite din partea liderilor PSD, care declară că sunt gata să introducă o

Liberalii susţin că sunt gata să intre în opoziţie, dacă social-democraţii ridică pretenţii

Ameninţările venite din partea liderilor PSD, care declară că sunt gata să introducă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu, îi lasă reci pe liberali. Liderii partidului de guvernământ sunt convinşi că social-democraţii nu au curajul să ducă la îndeplinire un asemenea proiect. Chiar dacă nu s-au întrunit să discute ultimele evoluţii din tabăra PSD, membrii conducerii PNL sunt hotărâţi să nu cedeze în niciun fel presiunilor pesediste.

Membrii conducerii PNL sunt decişi să refuze din start o eventuală cerere a PSD de cooptare la guvernare. Liberalii mizează pe faptul că, într-o astfel de situaţie, social-democraţii nu vor risca să introducă o moţiune de cenzură care va avea toate şansele să fie adoptată şi să ducă, într-un final, la alegeri anticipate. Potrivit calculului oamenilor premierului Tăriceanu, scorul slab pe care pesediştii îl au în prezent în sondajele de opinie nu ar justifica intrarea partidului într-un scrutin înainte de termen din care ar avea numai de pierdut.

Liberalii se mai bazează şi pe lipsa de unitate din interiorul PSD, unde diferitele grupări au opinii divergente în ceea ce priveşte relaţia cu formaţiunea lor şi oportunitatea încetării acesteia. De asemenea, în opinia liderilor PNL, pesediştii nu sunt atât de naivi încât să accepte o colaborare cu preşedintele Traian Băsescu şi cu PD pentru alcătuirea unui guvern fără liberali.

"Ne luăm jucăriile şi plecăm"

Liberalii susţin că nu au nicio problemă cu intrarea în opoziţie în eventualitatea în care PSD îşi va retrage sprijinul parlamentar şi va depune o moţiune de cenzură care va provoca alegeri anticipate. "Nu vom ezita să trecem în opoziţie, scopul nostru nu este acela de a rămâne la putere cu orice preţ. Dacă se va ajunge la o astfel de situaţie, ne luăm jucăriile şi plecăm, să-i vedem pe ei cum se descurcă", ne-a declarat un membru al conducerii PNL.

Liderii partidului aşteaptă, deocamdată, o decizie oficială a PSD, după întâlnirea de astăzi la Bran, situaţia urmând a fi analizată la şedinţa Delegaţiei Permanente, programată pentru sfârşitul lui august.

PSD: nemulţumirea vine de la bani

Lipsa fondurilor guvernamentale şi modul umilitor în care au fost trataţi de liberali sunt motivele pentru care social-democraţii se gândesc din ce în ce mai serios la depunerea unei moţiuni de cenzură. Potrivit unor surse din partid, resentimentele faţă de liberali au atins cote maxime. Social-democraţii reclamă modul în care reprezentanţii din teritoriu s-au comportat cu reprezentanţii PSD, acuzându-i că nu le-au dat bani de la buget. Sursele citate susţin că, în aceste condiţii, PSD-ului nu-i mai rămâne decât să "dinamiteze scena politică", pentru a schimba situaţia actuală, şi apoi "să vadă cum cad piesele". Ion Iliescu a declarat că partidul trebuie să adopte "o opoziţie constructivă" în relaţia cu PNL, pentru că "nimeni nu doreşte alegeri anticipate".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite