PNL, blocat între PSD şi PD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăriceanu preferă demisia din fruntea partidului în locul unei înţelegeri cu social-democraţii lui Geoană Scena politică fierbe la foc mic. Pesediştii ar dori să ajungă la guvernare,

Tăriceanu preferă demisia din fruntea partidului în locul unei înţelegeri cu social-democraţii lui Geoană

Scena politică fierbe la foc mic. Pesediştii ar dori să ajungă la guvernare, dar nu pot fără ajutorul liberalilor. PNL spune că mai repede merge la alegeri anticipate decât să facă echipă cu PSD. PD declară, cu generozitate, că şi-ar asuma actul de guvernare dacă situaţia o cere. Sunt aşteptate consultările de la Palatul Cotroceni de săptămâna viitoare, pentru a se mai linişti apele.

Liberalii au ajuns în situaţia paradoxală de a-şi dori anticipatele pe care le-au refuzat în vara lui 2005, când preşedintele Traian Băsescu a cerut organizarea unui scrutin înainte de termen. Liderii partidului condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu au realizat că, dacă moţiunea de cenzură anunţată de PSD va trece şi democraţii, şi pesediştii vor bate palma pentru formarea viitorului guvern, formaţiunea lor va rămâne în opoziţie cel puţin cinci ani de zile.

În aceste condiţii, cea mai bună variantă pentru PNL este declanşarea alegerilor anticipate, la care liberalii sunt convinşi că vor obţine un scor bun - cel puţin 15 procente -, dat fiind că organizarea acestora cade tot în sarcina Guvernului Tăriceanu. Chiar şi în aceste condiţii, primul-ministru refuză orice negociere cu social-democraţii.

Potrivit unor surse, Tăriceanu le-a spus, miercuri seară, membrilor Biroului Politic Central, că va demisiona din funcţia de preşedinte al partidului dacă cineva are de gând să caute o înţelegere cu PSD. "Dacă voi vreţi să negociaţi cu PSD, o faceţi fără mine!", ar fi spus Tăriceanu, ca reacţie la pledoaria ministrului Varujan Vosganian pentru discuţii cu oamenii lui Geoană.

Totuşi, liderii PNL sunt sceptici că în urma adoptării moţiunii se va ajunge la alegeri înainte de termen. "La o eventuală cădere a actualului guvern, posibilitatea anticipatelor este aproape exclusă, pentru că majoritatea parlamentarilor existenţi din toate partidele vor prefera orice guvern alegerilor anticipate", a declarat, ieri, vicepreşedintele Crin Antonescu.

PSD, între guvernare şi anticipate

Social-democraţii şi-ar dori să ajungă la guvernare, dar în contexul în care Traian Băsescu l-a informat pe Mircea Geoană că nu-l va numi premier, se pare că PSD doreşte să se poziţioneze ca partid de opoziţie. Singurul mod prin care PSD poate ajunge la Palatul Victoria este o înţelegere cu liberalii, care însă nu sunt dispuşi să-i primească pe oamenii lui Geoană.

Pesediştii au două scenarii de lucru, în eventualitatea în care liberalii nu vor oferi nimic şi moţiunea va trece. Primul se referă la aducerea PD la guvernare, pentru ca să se poată eroda electoral timp de un an, până la alegerile la termen. Astfel, după moţiune, PSD va vota un eventual premier democrat, ca să rămână singurul partid de opoziţie. Al doilea scenariu plauzibil se referă la organizarea de alegeri anticipate, dar abia la primăvara anului viitor, odată cu alegerile locale. Până atunci, Executivul ar fi format din tehnocraţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite