PNL aruncă mănuşa pentru votul uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

uninominal, dar cred că, în această perioadă, este necesară o precizare clară, în special din partea PSD-ului şi a PD-ului", a explicat Voicu. El a arătat că proiectul unui cod care să

uninominal, dar cred că, în această perioadă, este necesară o precizare clară, în special din partea PSD-ului şi a PD-ului", a explicat Voicu. El a arătat că proiectul unui cod care să cuprindă toate legile necesare alegerilor, inclusiv votul uninominal, trebuie finalizat până la sfârşitul acestui an. Potrivit reprezentantului liberal, lucrările comisiei vor fi publice, inclusiv la momentul votului deschis asupra chestiunilor importante, cum ar fi cea a votului uninominal.
Codul electoral vizează şi modificarea legii de funcţionare a Autorităţii Electorale Permanente (AEP), alături de redactarea textului care să reglementeze alegerile pentru Parlamentul European. Referindu-se la AEP, Mihai Voicu a spus că, în viziunea PNL, instituţia ar trebui să aibă o nouă conducere, alcătuită dintr-un preşedinte şi cinci vicepreşedinţi - toţi numiţi de parlament - care nu au făcut parte din vreun partid politic în ultimii cinci ani.
"Autoritatea ar putea avea un prim test de bună funcţionare cu ocazia alegerilor europene. În acest moment, activitatea Autorităţii este complet blocată, cu toate că, direct sau indirect, atât preşedintele, cât şi cei doi vicepreşedinţi au fost numiţi de PSD", a menţionat ministrul PNL.

Alegerea europarlamentarilor, prin vot pe listă
Chiar dacă liberalii vor reuşi să impună introducerea scrutinului uninominal pentru parlamentare şi locale, alegerea europarlamentarilor se va face tot prin vot pe listă.
Mihai Voicu a precizat, ieri, că, din cauza reglementărilor europene, românii care vor accede în PE vor fi aleşi prin vot proporţional.
Ministrul PNL a apreciat că, foarte probabil, va exista o singură listă de candidaţi la nivel naţional şi vor obţine un mandat cei care au depăşit pragul de cinci procente în preferinţele electorilor.

PD şi PSD spun că nu s-au răzgândit
PD şi PSD au declarat că nu şi-au schimbat poziţia şi susţin, în continuare, introducerea votului uninominal. Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a spus că PSD susţine votul uninominal, iar membrii partidului participă la o dezbatere pe această temă cu ONG-urile din România. Senatorul PD Maria Petre a afirmat că Partidul Democrat este în favoarea votului uninominal, lucru ştiut din campania electorală din 2004. Ea consideră ciudată solicitarea lui Voicu, ţinând cont că PD s-a exprimat pentru introducerea votului uninominal.
PC pentru uninominal,PRM împotrivă, UDMR ezită
Celelalte partide parlamentare au păreri împărţite despre introducerea votului uninominal. Conservatorii au declarat, prin purtătorul lor de cuvânt, Bogdan Ciucă, că PC este primul partid care a depus un proiect de lege privind introducerea votului uninominal. El a mai spus că PC condiţionează chiar posibilitatea unor eventuale alegeri anticipate de introducerea votului uninominal. Partidul România Mare se declară împotriva sistemului cu vot uninominal. Prim-vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, declară că acest sistem "nu corespunde condiţiilor socio-politice existente în România". UDMR se pronunţă în favoarea unui sistem mixt: uninominal şi pe listă. Deputatul UDMR Kelemen Hunor a declarat pentru Rompres:"Votul uninominal nu va rezolva absolut nimic din punct de vedere al funcţionării Camerei Deputaţilor". El a mai spus că "fără o altă compensare, votul uninominal va favoriza partidele mari".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite