PNL şi PSD se curtează, PD-L suspină singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii şi social-democraţii pun la cale alianţe pe plan local, iar democrat-liberalii se uită de pe margine Liberalii nu mai ascund faptul că vor încheia colaborări în plan local cu

Liberalii şi social-democraţii pun la cale alianţe pe plan local, iar democrat-liberalii se uită de pe margine

Liberalii nu mai ascund faptul că vor încheia colaborări în plan local cu PSD. După o perioadă în care mai mulţi lideri locali au anunţat, mai mult sau mai puţin voalat, că social-democraţii sunt partenerii potriviţi pentru PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu a făcut public acest lucru. De partea cealaltă, pesediştii salută decizia PNL şi ridică miza politică: o colaborare cu PD-L este posibilă.

"În momentul în care am constatat că Partidul Democrat, zis şi Liberal, şi-a scos din statut interdicţia pe care şi-o impusese de a face vreo alianţă politică cu PSD, nu înţeleg care ar fi considerentul de ordin moral pentru care PNL nu ar putea să facă alianţe.

În principiu, organizaţiile noastre au libertatea să decidă în plan local care sunt alianţele cele mai bune, în aşa fel încât administraţia să funcţioneze şi să poată servi obiectivele cetăţenilor. Nu cred că aceasta e cea mai importantă problemă: cu cine se vor alia. Vor trebui să facă o majoritate peste tot, fie că este vorba de parlament sau de consiliile locale, în orice ţară din Europa se fac majorităţi", a spus Tăriceanu.

El a recunoscut că în partid există opinii diferite faţă de posibilitatea încheierii unor înţelegeri cu pesediştii. În ceea ce priveşte politica de alianţe a partidului, Tăriceanu a precizat că liberalii continuă negocierile şi cu reprezentanţii PC, în vederea semnării unui pact pentru alegerile parlamentare din toamnă.

"Cei care împărtăşesc cu noi aceleaşi valori şi idei sunt bine-veniţi. Am avut discuţii cu multe formaţiuni, printre care şi PC. La nivelul parlamentului, e o chestie de oportunitate şi poziţionare. Bănuiesc că au libertatea de a angaja discuţii şi poate chiar negocieri pentru viitor. Din câte ştiu, PC şi-a propus să meargă independent la alegerile locale, dar va veni momentul alegerilor parlamentare de la finele acestui an şi discuţiile ar putea continua", a spus premierul.

PSD n-ar refuza de tot o colaborare cu PD-L

Pesediştii privesc cu ochi buni decizia liberalilor, spunând că ţine de normalitate politică şi ridică miza, enunţând o eventuală colaborare cu PD-L. "Perioada isteriei anti-PSD e pe cale să apună", a comentat secretarul general al social-democraţilor Titus Corlăţean, afirmaţiile primului-ministru.

"Ţine de normalitatea vieţii politice. PSD este un partid care a contribuit esenţial la integrarea euro-atlantică a României", a afirmat Corlăţean. Liderul PSD mai spune că orice alianţe cu liberalii se vor discuta după alegeri. "Luăm în calcul formarea de majorităţi la nivel local şi parlamentar cu PNL, dar după alegeri.

Luăm în calcul chiar o posibilă colaborare cu PD-L în condiţia în care va înceta să acţioneze ca un partid antisistem şi va renunţa la cordonul ombilical care îi leagă de Traian Băsescu, care le dă indicaţii despre ce să facă în parlament", a mai declarat Corlăţean.

PD-L, singur împotriva tuturor

PD-L nu va încheia alianţe pentru alegerile locale nici cu PNL şi nici cu PSD, a declarat, ieri, preşedintele partidului, Emil Boc (foto). "Nu vom face alianţe cu nimeni. La locale suntem singuri împotriva tuturor", a declarat el.

Emil Boc a sancţionat alianţele încheiate de PNL cu PSD, la Botoşani, precum şi pe cea cu AP şi PNŢCD, pe care o consideră "o fumigenă", "o încercare disperată a PNL de a încerca să mascheze dependenţa de Iliescu şi Năstase". Boc a precizat că PD-L va sesiza Curtea Constituţională în privinţa tuturor proiectelor de lege care afectează lupta împotriva corupţiei şi independenţa Justiţiei. (Oana Iuraşcu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite