PNL si PD au probleme de cuplu in Alianta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianta PNL-PD si-a inceput saptamana inventariind problemele tensionate care despart partidele aflate in coalitia majoritara: statutul minoritatilor, Registrul Comertului, legea lustratiei,

Alianta PNL-PD si-a inceput saptamana inventariind problemele tensionate care despart partidele aflate in coalitia majoritara: statutul minoritatilor, Registrul Comertului, legea lustratiei, migratia alesilor locali, precum si declaratiile belicoase ale lui Ludovic Orban. In ceea ce priveste Registrul Comertului, PNL doreste ca acesta sa revina in gestiunea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in timp ce PD vrea sa ramana la Ministerul Justitiei. La actualul proiect privind statutul minoritatilor, PD cere imperativ sa se adauge si observatiile Comisiei de la Venetia. Totusi, liderul PD, Emil Boc, nu a fost capabil sa precizeze ce contin aceste observatii si care ar fi motivele pentru care UDMR le-ar accepta sau nu. Si in ceea ce priveste modalitatile de stopare a migratiei alesilor locali, partidele din coalitia majoritara au opinii radical diferite. Varianta "minimala" acceptata de PD este ca primarii, consilierii locali si cei judeteni sa-si piarda acest statut daca parasesc de bunavoie partidul pe listele caruia au fost alesi. O initiativa promovata de deputatul PD Ioan Oltean prevedea ca alesii locali sa-si piarda functiile si in cazul in care erau exclusi din partid. UDMR se opune unei legi care sa stopeze migratia alesilor locali. In ceea ce priveste legea lustratiei, promovata de PNL, democratii au cerut o perioada de timp pentru a-i studia prevederile.
Boagiu sare la gatul lui Orban
Criticile tot mai dese si mai virulente ale viceprimarului liberal al Capitalei, Ludovic Orban, la adresa PD si a presedintelui Traian Basescu i-au adus pe democrati la capatul rabdarii. Ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, a izbucnit, ieri, in sedinta Consiliului National de Conducere al Aliantei si le-a cerut liberalilor sa-si struneasca colegul, care, de altfel, nici nu a fost prezent. Boagiu a mers mai departe si a amenintat ca, in caz contrar, PD va cere oficial conducerii PNL sa-i retraga sprijinul politic lui Orban. Singurul liberal care i-a luat apararea sefului PNL Bucuresti a fost, potrivit unor surse din Alianta, secretarul general al partidului, Dan Motreanu, care a spus ca declaratiile lui Orban sunt urmarea unei rezolutii oficiale a Delegatiei Permanente a PNL. Motreanu le-a amintit partenerilor ca si seful statului il ataca frecvent pe premierul Calin Popescu Tariceanu. Confruntarea dintre cele doua tabere a fost destul de scurta, ministrul integrarii fiind nevoit sa paraseasca sedinta CNC pentru ca pleca din tara. Ludovic Orban considera insa ca solicitarea Ancai Boagiu este ,o gluma proasta".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite