PNL şi PD nu vor în guvernul visat de Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii preferă opoziţia, iar PD - anticipatele, dacă moţiunea de cenzură a PSD trece de parlament Partidele defunctei Alianţe D.A., PNL şi PD par a fi din nou unite de un obiectiv

Liberalii preferă opoziţia, iar PD - anticipatele, dacă moţiunea de cenzură a PSD trece de parlament

Partidele defunctei Alianţe D.A., PNL şi PD par a fi din nou unite de un obiectiv comun: nu vor să guverneze, oficial, alături de PSD. Liberalii au anunţat ieri că vor trece în opoziţie dacă moţiunea de cenzură a PSD va trece de parlament, iar PD a reafirmat dorinţa de a ajunge la anticipate. PSD deţine circa o treime din locurile din parlament şi, chiar şi într-o alianţă cu UDMR, PC şi minorităţile naţionale nu ar beneficia de majoritate.

Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat, ieri, că, atâta timp cât va fi preşedinte al democraţilor, teza privind interzicerea oricărei colaborări politice cu PSD rămâne în vigoare. Acum câteva luni, Boc provoca enervarea colegilor de partid spunând că ar fi posibil ca această teză să fie eliminată din programul PD înainte de 2008.
"Partidul Democrat exclude orice colaborare cu PSD. Preferăm să mergem la alegeri anticipate, decât să realizăm o guvernare cu PSD.

Această poziţie este explicită, trecută şi în programul politic al PD, ea este fără echivoc, nediscutabilă şi foarte clară şi coerentă. De altfel, în ultima vreme, constatăm tot mai multe diferenţe majore, pe care le avem nu numai faţă de PSD, dar şi faţă de PNL", a declarat, ieri, preşedintele PD.

El a arătat că PD îşi menţine decizia iniţială, de a vota orice moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Tăriceanu, deci inclusiv cea care ar putea fi depusă de PSD. Boc a susţinut însă că anunţul lui Mircea Geoană privind moţiunea de cenzură este doar o formă de şantaj la adresa Guvernului Tăriceanu.

PNL preferă opoziţia

Liberalii sunt decişi să nu-i coopteze pe social-democraţi în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Biroul Politic al partidului a analizat, ieri, variantele disponibile în cazul introducerii moţiunii de cenzură a PSD şi a decis că singura soluţie este trecerea în opoziţie. "PNL consideră că este un drept al oricărui partid de a recurge la un astfel de instrument constituţional (moţiunea de cenzură - n.r), dar preocupările noastre se axează pe actul de guvernare, pe agenda cetăţenilor, şi suntem cu mult mai preocupaţi de rezolvarea problemelor cetăţenilor, decât de aceste jocuri politicianiste care nu fac decât să creeze instabilitatea politică. România, pentru a fi o ţară prosperă, trebuie să beneficieze de lungi perioade de stabilitate politică", a declarat premierul Tăriceanu.

El a subliniat că, deşi în unele cercuri pesediste se vehiculează intens posibilitatea de a intra la guvernare, acest lucru va fi imposibil alături de PNL. Liderul liberal a mai spus că nu a primit nicio ofertă în acest sens din partea PSD.

Iliescu vrea să ştie ce se întâmplă după moţiune

Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a anunţat ieri că moţiunea de cenzură a partidului este o critică a guvernării de dreapta din ultimii doi ani şi jumătate. Textul, care va fi definitivat în maximum 10 zile, va analiza situaţia din sănătate, educaţie, dar şi problematica socială. Din grupul de lucru constituit pentru redactarea moţiunii vor face parte vicepreşedinţii PSD ale căror domenii de responsabilitate intră în sfera temelor abordate.

La rândul său, Ion Iliescu a explicat că ideea iniţierii moţiunii de cenzură a apărut din cauza faptului că organizaţiile şi primarii PSD din teritoriu "au acumulat foarte multe nemulţumiri" în privinţa modului în care social-democraţii sunt trataţi de actuala guvernare. Surse din partid, citate de Mediafax, au declarat că Iliescu s-ar fi arătat deranjat că decizia depunerii moţiunii nu a fost luată în forurile statutare ale partidului, ci în cadrul unei întâlniri neoficiale.

Potrivit aceloraşi surse, Ion Iliescu a insistat ca oportunitatea iniţierii documentului să fie discutată în şedinţa Comitetului Executiv Naţional din 27 august. El ar mai fi cerut ca social-democraţii să facă o analiză riguroasă a mişcărilor politice ulterioare votului din parlament asupra moţiunii. (George Rădulescu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite