PNL şi PD - duşmani la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nu sunt întrunite condiţiile necesare fuziunii.Caracterul conflictual al relaţiilor preşedintelui Băsescu cu PNL, contradicţiile de fond între viziunile constituţionale ale PNL şi PD, ca şi

nu sunt întrunite condiţiile necesare fuziunii.
Caracterul conflictual al relaţiilor preşedintelui Băsescu cu PNL, contradicţiile de fond între viziunile constituţionale ale PNL şi PD, ca şi numeroasele dispute din interiorul Alianţei, la nivel central şi local, subminează grav baza consensuală a acesteia, cu atât mai mult a unei potenţiale fuziuni. PNL consideră că premisele fundamentale ale fuziunii sunt baza doctrinară asumată în comun şi buna colaborare în Alianţă, precum şi buna colaborare cu preşedintele Traian Băsescu, a fost concluzia şedinţei Delegaţiei Permanente de vineri, de la Braşov, a partidului condus de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Practic, liberalii au aruncat pe masa pediştilor un set de condiţii privind contopirea celor două formaţiuni imposibil de acceptat. Desfiinţarea CSAT - "structură de inspiraţie sovietică" - şi preluarea atribuţiilor acestuia de către Guvern, controlul parlamentar efectiv şi integral asupra serviciilor de informaţii, construirea puterii executive în jurul guvernului, responsabil în faţa parlamentului, alegerea preşedintelui de către parlament şi stabilirea unui rol reprezentativ al acestuia sau construirea legislaţiei privind siguranţa naţională pornind de la asigurarea protecţiei drepturilor cetăţeneşti şi nu de la extinderea competenţelor instituţiilor publice sunt doar câteva dintre condiţiile puse de PNL colegilor din Alianţă.
Boc respinge acuzaţiile liberalilor
Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat, duminică, la Cluj, în cadrul unei conferinţe de presă, că afirmaţiile liderilor liberali, privitor la loialitatea PD din Alianţă, nesprijinirea guvernului şi blocarea fuziunii, nu se justifică. Boc a afirmat că obstacolele ridicate de liberali faţă de fuziune sunt false. "Dacă fuziunea nu se va realiza, e din vina lor. Din punctul nostru de vedere, am făcut tot ce ne-a stat în putinţă, am făcut pasul spre Partidul Popular European, situat pe centru, pentru eliminarea incompatibilităţilor doctrinare şi am prezentat un calendar pragmatic de fuziune. Argumentele colegilor liberali sunt forme mascate de a spune nu fuziunii", consideră Boc. Totuşi, Alianţa va continua şi dacă nu se va face fuziunea, a precizat Boc.
Liderul PD îl atacă pe Tăriceanu
"Integrarea europeană stă pe umerii miniştrilor democraţi, Vasile Blaga, Anca Boagiu, Monica Macovei, Sulfina Barbu, la care se adaugă liberalul Gheorghe Flutur", a spus Boc. El a acuzat deciziile guvernului în domenii importante: ministrul democrat Mircea Miclea nu a găsit înţelegerea pentru cei cinci la sută din PIB pentru educaţie, iar alte acte normative ale guvernului nu au fost discutate în Alianţă, cum ar fi Legea bugetului de stat pe 2006, Legea statutului minorităţilor şi Legea fundaţiei româno-maghiare Gojdu. "PD nu este copărtaş la încălcarea legii, cum ar fi acordul guvernamental pregătit pentru o firmă elveţiană de un miliard de euro şi problema duty-free-urilor, focar de inflaţie pe graniţa de vest".
Boc a comentat şi afirmaţiile liberalilor privind desfiinţarea unor instituţii. Desfiinţarea Curţii Constituţionale şi preluarea atribuţiilor de către Senat ar fi o aberaţie. "Elaborezi legea şi tot tu o verifici", a spus Boc. "Cum să desfiinţezi Consiliul Suprem de Apărare a ţării, poate când îşi vor desfiinţa şi americanii Consiliul Naţional de Securitate", a spus Boc.
Orban anunţă sfârşitul Alianţei în Bucureşti
Ludovic Orban a afirmat ieri că PD încalcă grav protocolul semnat cu PNL colaborând la sectorul 2 cu PSD pentru ca un democrat să ocupe funcţia de viceprimar în dauna candidatului liberal. Orban le-a cerut democraţilor să-i sancţioneze pe consilierii care au votat alături de PSD. Liderul liberal a pus patru condiţii pentru refacerea colaborării PNL - PD la nivelul Bucureştiului, între care demisia viceprimarului PD de la sectorul 2 şi înscăunarea candidatului liberal. Nu în ultimul rând, Ludovic Orban a cerut excluderea Elenei Udrea din PD pe motiv că acceptarea ei de către democraţi încalcă acelaşi protocol al Alianţei, fosta consilieră fiind iniţial membră a PNL.

Avertisment pentru consilierii PD
Preşedinta organizaţiei PD din sectorul 2, Anca Boagiu, a declarat că toţi consilierii locali ai Partidului Democrat din acest sector au fost sancţionaţi cu avertisment, după ce a fost încălcată înţelegerea cu liberalii privind alegerea viceprimarului. Totuşi, Boagiu a arătat că votul a fost secret, aşa că este imposibil de probat dacă reprezentanţii PD au fost cei care au încălcat acordul prin care urma ca PNL să obţină postul de viceprimar. "Orban vrea să justifice astfel decizia de a nu fuziona, la Bucureşti", a apreciat Boagiu. La propunerea PSD, viceprimar al sectorului 2 a fost ales un reprezentant al PD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite