PNL a plătit Codul Fiscal cu Statutul minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

conservatori au părăsit in corpore sala, ca semn de protest faţă de respingerea propriului amendament privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, cărţile Coaliţiei fiind făcute de

conservatori au părăsit in corpore sala, ca semn de protest faţă de respingerea propriului amendament privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, cărţile Coaliţiei fiind făcute de târguiala PNL-UDMR. Parlamentarii Uniunii au negociat ferm: Codul Fiscal contra Statutului minorităţilor, care să fie adoptat în sesiunea extraordinară din august.

PNL promite ungurilor marea cu sarea
Pe punctul de a pierde 8 luni de muncă, Sebastian Vlădescu s-a angajat, în numele PNL, să ofere UDMR legea Statutului minorităţilor. Îngrijorarea liberală faţă de perspectiva unui eşec umilitor la vot s-a reflectat şi în rapiditatea de tip fulger cu care preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a condus dezbaterile pe Codul Fiscal. Votul a produs uşurare în băncile PNL şi ironii din partea PSD. "Poate doar la piaţă am mai întâlnit aşa ceva", a declarat, la final, social-democratul Mihai Tănăsescu, criticând maniera în care s-au votat articolele, în calupuri de câte zece. Democraţii nu s-au sinchisit prea mult, ducând prin Cezar Preda propriul război de orgolii cu rebelii conservatori. "Nu poţi fi şi în teleguţă, şi în căruţă, şi la putere, şi în opoziţie", a afirmat Preda, calificând drept "deloc onorantă" poziţia PC.

UDMR acuză trădarea democraţilor
Supăraţi că partenerii din Coaliţie au obstrucţionat dezbaterile privind Statutul minorităţilor, parlamentarii UDMR au încercat să reintroducă proiectul în plenul sesiunii extraordinare, fără raportul comisiilor de specialitate. Trădaţi încă o dată la vot de parlamentarii PD, udemeriştii au forţat, ameninţând că nu votează Codul Fiscal.
"După şase luni, suntem la articolul 18, iar articolul 16 este lăsat în suspans. Nu putem face într-o singură după-amiază ce nu am făcut în şase luni. Raportul nu va fi gata şi nu va intra mâine în plen, aşa că se va amâna pentru la toamnă", a spus pesedistul Florin Iordache. Deputaţii opoziţiei nu s-au mai obosit să se opună amendamentelor UDMR, sarcina fiind preluată prompt de către reprezentanţii PNL şi PD care au dat uitării înţelegerea perfectată la vârf. Blocajul a survenit în momentul în care democratul Daniel Buda şi liberalul Ion Preda au protestat faţă de amendamentul udemeristului Asztalos Ferenc, prin care se acorda drept de veto minorităţilor în cazul desfiinţării unităţilor de învăţământ. Iniţiator al unui amendament adoptat de comisii, prin care înfiinţarea acestor instituţii se făcea numai cu consultarea minorităţilor, şi nu cu acordul lor, Buda s-a pronunţat pentru o formulare similară şi în cazul desfiinţării lor. Pauza de consultări cerută de deputaţii Uniunii avea să dea semnalul plecării în masă a parlamentarilor opoziţiei, care au lăsat încă o dată Statutul în ofsaid.

Cod Fiscal pentru una bucată Statut
Deputatul UDMR Marton Arpad a solicitat ieri, în plenul sesiunii extraordinare, reintroducerea pe ordinea de zi a Statutului, fără raport, invocând înţelegerea anterioară perfectată între liderii de grupuri parlamentare ale Coaliţiei. UDMR primise încă dis-de-dimineaţă noi asigurări din partea preşedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, convenindu-se ca raportul pe Statut să fie finalizat în sesiunea extraordinară din august, dar parlamentarii Uniunii se cam săturaseră de promisiunile fără acoperire avansate de liderii D.A. Propunerea udemeristă ar fi avut şanse să treacă dacă democraţii nu ar fi făcut pasul înapoi. Potrivit unor surse din partid, parlamentarii PD primiseră ordin de la centru să amâne Statutul pentru toamnă, ca un avertisment dat Uniunii pentru sprijinul acordat PNL pe chestiunea retragerii trupelor din Irak. Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că Statutul a fost folosit ca un instrument de "şantaj politic" şi de revanşă la adresa Uniunii. UDMR a declarat că nu votează patru proiecte legislative aparţinând Alianţei D.A., considerate ca nefiind urgenţe pentru procesul de integrare. Marton a pus sub semnul întrebării şi sprijinul UDMR pentru Codul Fiscal. Sebastian Vlădescu s-a văzut nevoit să intre la negocieri, în regim de marş, cu Marton Arpad şi cu conservatorul Bogdan Pascu, reuşind în cele din urmă să tempereze indignarea Uniunii.

UDMR - perdant, PC - câştigător
Înfrângerea UDMR este cu atât mai usturătoare cu cât conservatorii obţinuseră încă de luni sprijin din partea deputaţilor jurişti ai Alianţei pentru propunerea lor legislativă privind reprezentarea românilor în administraţiile locale ale judeţelor Harghita şi Covasna, indiferent de rezultatul electoral. Potrivit unor surse din Alianţă, conservatorii au reuşit să-i ţină în şah pe deputaţii D.A., ameninţând că nu votează legea finanţării partidelor politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite