PLD câştigă, PD plăteşte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Ajutorul dat de Traian Băsescu a contribuit la ascensiunea spectaculoasă a PLD, însă democraţii au pierdut minimum patru procente faţă de cota din sondaje. Liberal-democraţii lui

>> Ajutorul dat de Traian Băsescu a contribuit la ascensiunea spectaculoasă a PLD, însă democraţii au pierdut minimum patru procente faţă de cota din sondaje.

Liberal-democraţii lui Theodor Stolojan au obţinut un scor electoral neaşteptat de bun, la nici nouă luni de la înscrierea ca partid politic - 7,78%. Din martie şi până acum, PLD nu s-a remarcat în mod deosebit, excepţie făcând momentul referendumului pentru demiterea şefului statului (19 mai). Liberalii, cei din rândurile cărora s-au desprins, dar şi social-democraţii lui Mircea Geoană acuză PD că, la presiunile preşedintelui Băsescu, şi-a îndemnat o parte din alegători să voteze cu PLD.

Sondajele de opinie realizate înaintea europarlamentarelor de la 25 noiembrie creditau partidul lui Theodor Stolojan cu aproximativ 4% din intenţiile de vot. Totuşi, pe măsură ce se apropia ziua alegerilor, PLD îşi înteţea campania electorală, asociindu-şi imaginea cu aceea a preşedintelui României. Referendumul convocat de Traian Băsescu, la aceeaşi dată cu scrutinul european, a servit, din câte se pare, intereselor liberal-democraţilor.

Ei au organizat o manifestaţie la Iaşi în sprijinul introducerii scrutinului uninominal majoritar, unde s-au afişat alături de şeful statului. S-a zvonit că Traian Băsescu le-a reproşat reprezentanţilor PD că nu s-au agitat deloc să-şi ajute colegii cu acel prilej. Existau nemulţumiri printre democraţi, de mai multă vreme, în legătură cu ataşamentul "dirigintelui" lor faţă de PLD.

"Au înotat" în acelaşi bazin electoral Principalul argument invocat - neoficial, bineînţeles - de către pedişti pentru a păstra distanţa faţă de oamenii lui Stolojan a fost acela că disidenţii din PNL nu au reuşit să atragă procente semnificative din capitalul electoral al liberalilor. Prin urmare, democraţii se vedeau obligaţi să-i "sponsorizeze" pe colegii de la PLD.

Aportul lor era considerat decisiv pentru ca partidul condus de Theodor Stolojan să depăşească pragul impus pentru intrarea în Parlamentul European. Reprezentanţi ai PSD şi PNL susţin chiar că i-au surprins pe democraţi în timp ce le cereau unora dintre simpatizanţii lor să aplice ştampila de vot în chenarul PLD. Scenariul capătă contur dacă privim sondajele de opinie anterioare alegerilor europene de duminică. În niciunul dintre studiile sociologice, PD nu era cotat mai jos de 32%. Scorul de 28,81% (11 mandate de europarlamentari) este departe de a-i mulţumi pe liderii democraţi.

Stolo vrea uniune cu PD

PLD pregăteşte un document strategic privind colaborarea viitoare cu PD, în contextul rezultatelor alegerilor europarlamentare. Liberal-democraţii vor să le propună pediştilor constituirea unei alianţe tip "uniune de partide" şi participarea pe liste comune la alegerile din 2008.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite