PLD, 4% din PD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul lui Theodor Stolojan are nevoie de voturile electoratului formaţiunii lui Traian Băsescu pentru a putea accede în Parlamentul European după scrutinul de la 25 noiembrie

Partidul lui Theodor Stolojan are nevoie de voturile electoratului formaţiunii lui Traian Băsescu pentru a putea accede în Parlamentul European după scrutinul de la 25 noiembrie .

Liberal-democraţii lui Theodor Stolojan nu ar depăşi, la alegerile pentru Parlamentul European de la 25 noiembrie, pragul electoral de cinci la sută, relevă un studiu sociologic de uz intern al PLD. Potrivit cercetării, formaţiunea desprinsă din PNL nu a reuşit să se individualizeze în percepţia publicului, ea fiind văzută ca un hibrid între liberali şi PD, cu o doctrină slab structurată.

O problemă majoră a liberal-democraţilor este faptul că se adresează aceluiaşi electorat ca şi PD, partidul lui Traian Băsescu. Conform studiului amintit, 83 la sută din votanţii PLD s-ar îndrepta către pedişti în cazul în care ar putea opta pentru două partide. Aceasta este şi una dintre cauzele scăderii în sondaje a formaţiunii lui Stolojan (de la aproximativ 15 procente înainte de fondare, la 6-7 la sută după referendumul din mai şi la circa patru procente în septembrie 2007). Electoratul are încă dificultăţi în poziţionarea exactă a PLD în ceea ce priveşte ideologia, liberal-democraţii fiind percepuţi ca apropiaţi de atât de PNL - întrucât membrii fondatori au un background liberal -, cât şi de PD.

Stolojan, locomotiva partidului

Theodor Stolojan poate contribui semnificativ la o pondere electorală mai mare la alegerile europarlamentare, este una dintre concluziile studiului.

Fostul consilier prezidenţial este văzut ca un bun profesionist, cu un trecut care demonstrează competenţa, moderat şi care ar reprezenta cu cinste România în forul legislativ de la Bruxelles. Românii nu au uitat însă de episodul retragerii lui Stolojan din cursa prezidenţială din 2004 şi din funcţia de sfătuitor al şefului statului. Din aceste motive, o parte a electoratului îl consideră, conform datelor documentului citat, un om "fragil", care renunţă uşor.

Profil electoral

Alegătorul PLD, aşa cum reiese din cercetarea de uz intern, are o orientare de centru dreapta, este preponderent masculin, locuieşte în mediul urban, în zona Munteniei, are studii şi vârstă medii. 26 la sută din cei care au afirmat că vor vota candidaţii liberal-democraţi la scrutinul de la 25 noiembrie sunt de profesie muncitori, 22 la sută - pensionari sau casnice, 19 procente - personal cu studii medii.

În ceea ce priveşte calităţile unui candidat la alegerile europarlamentare, 34 la sută din cei chestionaţi au indicat cinstea şi corectitudinea, 14 procente au spus că acesta trebuie să fie intelectual, cult şi instruit, alte 14 procente fiind de părere că respectivul candidat trebuie să fie patriot şi un bun român. Repondenţii au fost de părere că tematica de campanie a europarlamentarelor trebuie să cuprindă chestiuni legate de sistemul sanitar, legislaţia "sufocantă şi haotică", agricultură, educaţie, stoparea exodului forţei de muncă sau promovarea identităţii naţionale.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite