PDL vrea înapoi şefia Senatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Blaga
Vasile Blaga

Curtea Constituţională poate judeca toate hotărârile Parlamentului după ce magistraţii CCR au respins, ieri, un act normativ al Legislativului care le limita acest drept.

După decizia magistraţilor, PDL a depus la Curte o sesizare privind hotărârea prin care Vasile Blaga a fost înlocuit de la şefia Senatului. „La acel moment, în 9 iulie, Curtea nu avea competenţă să se pronunţe pe hotărârile Parlamentului", a explicat Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL.

Decizia de ieri a CCR se referă la Legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor Curţii Constituţionale. Potrivit acestei legi, Curtea putea judeca doar hotările Parlamentului care au caracter normativ dar nu şi pe cele referitoare la persoane. Practic, în acest fel, erau excluse de la controlul Curţii,  de exemplu, schimbările conducerilor celor două Camere sau nominalizările pe care Parlamentul le face pentru diferite instituţii aflate în coordonarea sa cum ar fi Curtea de Conturi sau TVR.Decizia de ieri a Curţii Constituţionale a venit după un adevărat război între această instituţie, pe de o parte, şi Guvern şi Parlament, pe de altă parte.

Război USL-CCR

Majoritatea USL din Parlament a aprobat, în iunie 2012,  o lege prin care Curtea Constituţională nu mai putea judeca nicio hotărâre a Parlamentului. Paradoxal, PSD promovase, în 2010, un amendament prin care Curtea putea analiza hotărârile Legislativului. Reducerea atribuţiilor CCR a fost contestată de PDL la Curtea Constituţională. Înainte, însă, de verdictul CCR, Guvernul condus de Victor Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă similară cu legea votată de Parlament.

Pe de altă parte, în 9 iulie, CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de PDL şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională.

Mai mult, Curtea a emis un comunicat în care a criticat soluţia aleasă de Guvern, de a adopta, cu puţin timp înainte de verdictul CCR, o ordonanţă de urgenţă, care preia integral conţinutul normativ al legii criticate. Un asemnea comportament „pune în discuţie comportamentul neconstituţional şi abuziv al Guvernului faţă de Curtea Constituţională."

Sub acest aspect, Curtea constată că, potrivit jurisprudenţei sale, actele de reglementare ulterioare nu pot păstra conţinutul normativ al unei norme legale neconstituţionale.

După decizia Curţii, ordonanţa Guvernului a fost reanalizată de Parlament. Majoritatea USL a decis să lase CCR dreptul de a analiza hotărârile cu caracter normativ, dar nu şi pe cele referitoare la persoane. Această ultimă lege a fost declarată, ieri, neconstituţională. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite