PDL taie microfonul Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roberta Anastase va avea puteri sporite la Camera Deputaţilor
Roberta Anastase va avea puteri sporite la Camera Deputaţilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, poate propune sistarea dezbaterilor asupra unui proiect de lege în cazul în care constată "obstrucţionarea" lucrărilor de către aleşi, potrivit noului Regulament, votat, ieri, pe articole.

Decizia privind sistarea dezbaterilor va aparţine plenului, dominat de PDL, UDMR şi UNPR. În acest fel, Puterea are o nouă pârghie de a combate orice strategie a Opoziţiei. În ultimii 20 de ani, regulamentele parlamentare permiteau Opoziţiei să aibă mai multe intervenţii, şi, de multe ori, prelungirea dezbaterilor încuraja negocierile Putere - Opoziţie.

Mai citeşte şi:

Roberta Anastase va avea puteri sporite la Camera Deputaţilor

Potrivit modificărilor aprobate ieri, dezbaterea unui proiect de lege poate dura maximum 60 de minute. Doar în cazul codurilor sau a legilor "extrem de complexe", dezbaterea poate dura două ore. La încheierea şedinţelor de vot final, deputaţii pot avea intervenţii de maximum un minut pentru explicarea votului. Nu se admit explicaţii privind votul pentru chestiuni de procedură, iar acestea trebuie să aibă legătură cu textul care a făcut obiectul votului.

Discuţii aprinse

Discuţiile pe marginea noului Regulament au fost extrem de aprinse, mai ales că Puterea a decis ca timpul de dezbatere să fie de două minute. Deputaţii Opoziţiei au refuzat să accepte această restrângere, afirmând că este incorect ca un subiect atât de important să fie discutat în viteză.

„Aţi transformat Parlamentul într-un SRL cu salariaţi PDL, UNPR şi UDMR. Când o să venim la putere, o să folosim şi noi acest Regulament", a avertizat Aura Vasile, viceliderul grupului PSD. În schimb, colegul său de partid Cristian Dumitrescu a promis că PSD va reveni la vechiul Regulament atunci când va ajunge la putere. "În felul acesta ne transformăm într-un Parlament de lumea a a treia", a protestat liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor Călin Popescu Tăriceanu.

"Preşedintele nu sistează dezbaterile, poate propune plenului sistarea dezbaterilor", a replicat Roberta Anastase. Pentru a fi siguri că vor trece la vot noile amendamente, parlamentarii Puterii au decis să prelungească programul de lucru până la epuizarea ordinii de zi. Schimbările aduse ieri de PDL vin pe fondul mai multor mişcări politice pe care actuala Putere le-a făcut pentru a-şi consolida poziţia în raportul cu PSD şi PNL. Recent, Coaliţia a modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor în aşa fel încât să fie eliminată obligativitatea cvorumului la şedinţele Biroului Permanent, dominat de liberali şi social-democraţi. Un alt avantaj obţinut de Putere a fost legitimarea grupului independenţilor prin decizia Curţii Constituţionale.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite