PDL şi UDMR şi-au sabotat guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a suspendat şedinţa şi l-a pus în dificultate pe premierul Emil Boc
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a suspendat şedinţa şi l-a pus în dificultate pe premierul Emil Boc

Lipsa de mobilizare a PDL şi UDMR la citirea moţiunii pe Legea salarizării ne-ar putea costa blocarea unei tranşe de împrumut de la FMI. Cinci miniştri au absentat de la şedinţa Parlamentului. Emil Boc are două planuri de rezervă: programarea unei noi şedinţe a Parlamentului la începutul săptămânii viitoare şi împrumutul de pe piaţă.

Moţiunea depusă de Opoziţie la Legea-cadru a salarizării, act asumat de Guvern, nu a putut fi citită ieri, din cauza lipsei de cvorum. Decalarea calendarului de adoptare a ­legii şi implicit intrarea în vigoare a legii mai târziu de 1 ianuarie ar putea duce la blocarea unei tranşe de împrumut din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Citiţi şi:

UDMR zdruncină „majoritatea toxică"

Parlamentarii PSD, care au lipsit ieri în bloc, au recunoscut că au încercat să blocheze dezbaterea pe moţiune, tocmai pentru ca noua lege a salarizării să nu poată intra în vigoare la începutul anului şi Guvernul să fie pus în dificultate. Aleşii Opoziţiei au declanşat astfel o procedură fără precedent în Parlament: au absentat de la citirea propriei moţiuni de cenzură.

Pentru ca şedinţa să aibă loc era nevoie de prezenţa a 236 de senatori şi deputaţi, dar la apelul nominal, în plen erau doar 225 de aleşi. Obiectivul Executivului de a trece rapid prin Parlament Legea salarizării, condiţionată de FMI,  a fost însă sabotată chiar de parlamentarii Coaliţiei. 11 deputaţi şi 15 senatori PDL şi UDMR au lipsit ieri din Parlament, între aceştia fiind chiar cinci miniştri ai Cabinetului Boc.

Pe lista miniştrilor absenţi se află Elena Udrea (Dezvoltare), Valeriu Tabără (Agricultură), Gabriel Oprea (Apărare), Kelemen Hunor (Cultură) şi vicepremierul Marko Bela. Alţi parlamentari cu greutate care au chiulit sunt democrat-liberalii Sorina Plăcintă şi Mihai Stănişoară şi senatorii UDMR Gyorgy Frunda şi Verestoy Attila, şi Cristian Diaconescu de la UNTR. 

Ordin de la Boc

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, le-a luat apărarea colegilor de partid şi a susţinut că din cauza vremii sau din cauza unor probleme de sănătate nu au putut ajunge la Parlament. "De la celelalte grupuri parlamentare ale Puterii au fost mai mulţi absenţi. Colegii nu au dat importanţă acestei şedinţe pentru că nu şi-au imaginat că parlamentarii Opoziţiei nu vor veni la moţiunea depusă de ei", a spus Anastase.

Premierul Emil Boc nu a fost la fel de îngăduitor. Şeful Executivului le-a cerut aleşilor PDL să fie prezenţi în Legislativ, indiferent ce probleme au. "Am decis că, indiferent de problemele fiecăruia, de luni până joi, toată lumea trebuie să aibă prezenţă sută la sută. Ne-a cerut premierul şi am cerut-o şi noi, colegii, care suntem aici", a afirmat Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.

Războiul pe moţiuni

În aceste condiţii, singura soluţie a PDL pentru a forţa adoptarea legii în această sesiune parlamentară este programarea unei noi şedinţe a plenului la începutul săptămânii viitoare. "Vrem ca moţiunea să se citească luni şi să se voteze joi", a declarat Roberta Anastase.

Ea a ameninţat Opoziţia că PDL şi UDMR vor sabota de acum înainte orice şedinţă de citire a unei moţiuni de cenzură, mai puţin în cazul moţiunilor depuse în urma angajării răspunderii de către Guvern.

"Condiţiile meteoro­logice au determinat pe unii colegi să nu poată să participe, dar vom fi toţi pre­zenţi. Lucrurile se vor desfăşura pro­ce­dural, astfel încât să înde­plinim aceste condiţii."
Roberta Anastase
preşedintele Camerei
Deputaţilor


Împrumuturi de pe piaţă, dobânzi mai mari

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat ieri că, dacă România nu va îndeplini condiţie prevăzute în acordul cu FMI, va avea o problemă cu primirea tranşelor. „Planul B ar fi să ne împrumutăm de pe pieţe, în alte condiţii, ceea ce pentru România nu este un lucru bun", a spus Ialomiţianu. Un împrumut de pe piaţă presupune însă costuri mai mari din cauza dobânzilor mai ridicate decât cele negociate cu FMI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite