PDL şi UDMR pun la cale judeţul HarCov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PDL şi UDMR ar putea ajunge la un acord în privinţa reorganizării administrative. Harghita şi Covasna ar putea fi comasate într-un singur judeţ, iar harta, împărţită în nouă regiuni. Soluţia a fost sugerată chiar de preşedintele Traian Băsescu.

PDL şi UDMR ar putea ajunge la un compromis în privinţa reorganizării administrative, potrivit unor surse politice, în cazul în care Uniunea ar accepta oferta lansată chiar de preşedintele Traian Băsescu în cadrul consultărilor de marţi. Împărţirea hărţii în nouă megajudeţe, Harghita şi Covasna fiind grupate într-o regiune, iar Mureşul înglobat în regiunea Centru formată din Sibiu, Braşov şi Alba, ar fi fost "compromisul" pus pe masa UDMR de Băsescu, potrivit aceloraşi surse.

Scenariul a fost confirmat ieri-seară şi de vicepremierul Marko Bela. Ideea a venit pe fondul blocajului în care se află PDL şi UDMR în privinţa reorganizării ţării, democrat-liberalii făcând presiuni pentru opt megajudeţe, în timp ce Uniunea pledează pentru 16 regiuni, printre care să se regăsească şi aşa-zisul Ţinut Secuiesc format din Harghita, Covasna şi Mureş.

De altfel, ieri, într-un interviu acordat postului public de radio, şeful statului a lăsat să se înţeleagă că aceasta ar putea fi cheia problemei. "Eu nu sunt unul dintre politicienii care se sperie că îşi iau ungurii Harghita şi Covasna în spate şi le duc direct la Budapesta", a comentat el, fără a nominaliza şi Mureşul. "Eu merg des în ungurime. Dacă îi întrebi, 99,9% din ei nu vor să plece din România. Vor însă să fie lasaţi să trăiască aşa cum ştiu ei, e o solicitare legitimă", a insistat Băsescu. Potrivit preşedintelui Kelemen Hunor, strategia UDMR privind reorganizarea teritorială va fi stabilită sâmbătă la Târgu-Mureş, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Uniunii (CRU). "Orice este posibil", a fost replica liderului UDMR în legătură cu posibilitatea ieşirii de la guvernare.

Kelemen Hunor: „Orice este posibil"

"Interesul nostru este în acest moment păstrarea coaliţiei, a stabilităţii politice, dar, în acelaşi timp, nu putem accepta nicio variantă care nu ţine cont de acele convenţii ratificate de România, care vorbesc inclusiv de minorităţi naţionale, nu putem accepta o variantă care nu ţine cont de interesele comunităţii maghiare pe termen mediu şi pe termen lung. În rest, orice este posibil", a mai spus ieri preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Despre posibilele soluţii privind reorganizarea, conducerea Uniunii va discuta şi mâine cu şefii de organizaţii teritoarele.

"PDL ar fi dispus să accepte o soluţie separată pentru Secuime. Harghita şi Covasna şi-ar păstra în continuare statutul special.''
Marko Bela vicepremier

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite