PDL se joacă de-a revizuirea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Buda (centru) acuză Opoziţia că a blocat dezbaterile din Comisia de revizuire a Constituţiei
Daniel Buda (centru) acuză Opoziţia că a blocat dezbaterile din Comisia de revizuire a Constituţiei

Democrat-liberalii transferă dezbaterea privind modificarea Legii fundamentale de la Comisia specială la Comisiile juridice ale Parlamentului.

În absenţa majorităţii de două treimi din voturile parlamentarilor, necesară pentru modificarea Constituţiei, democrat-liberalii vor să puncteze la capitolul imagine. Mutarea dezbaterii Legii fundamentale de la Comisia specială de revizuire la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, anunţată de şeful celor două foruri, Daniel Buda (PDL), este o componentă a acestui plan. Transferul permite PDL să treacă proiectul prin Comisia juridică, unde are nevoie de majoritate simplă, în timp ce la Comisia specială ar avea nevoie de două treimi.

Procedură originală

Buda şi-a justificat demersul aruncând întreaga vină asupra reprezentanţilor PSD şi PNL care au lipsit de la Comisia specială. Decizia va permite Puterii ca, timp de două luni cât sunt programate dezbaterile, să anunţe în faţa camerelor de luat vederi că „a adoptat" modificări care ating o serie de teme populare, cum ar fi reducerea numărului de parlamentari. Însă proiectul care va trece de parlamentarii-jurişti nu are şanse să aibă acelaşi succes şi în plen, unde este nevoie din nou de majoritatea de două treimi, prevăzută expres în Legea fundamentală. „Vom da un raport către plen în maximum două luni, astfel încât să vadă şi opinia publică cine sunt cei care nu doresc revizuirea Constituţiei", a afirmat Daniel Buda.

PDL şi-a programat din timp operaţiunea de imagine, depunând, fapt fără precedent, două proiecte paralele de Constituţie, cu acelaşi conţinut. Unul dintre acestea, iniţat de preşedintele Traian Băsescu la propunerea Guvernului, a fost depus la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Acestui proiect, conducerea Camerei i-a fixat un termen de 60 de zile. În paralel, la Comisia parlamentară de revizuire, aleşii PDL au depus un al doilea proiect similar.

Motivaţia acestei proceduri încâlcite: PDL a încercat să demonstreze că vrea să respecte cutuma parlamentară potrivit căreia Constituţia se adoptă într-o Comisie specială cu două treimi din voturi. Revizuirea din 2003 s-a efectuat în acest fel pentru a garanta strângerea din partea partidelor a două treimi din voturile necesare. Doar absenteismul Opoziţiei, invocat zilnic de liderii PDL (Emil Boc, Roberta Anastase, ­Gheorghe Flutur), ar fi determinat Puterea să procedeze diferit faţă de 2003. 

În realitate, PDL nu a purtat nicio negociere cu Opoziţia pentru a identifica articolele care ar putea întruni  două treimi din voturi. Mai mult, când doi-trei parlamentari din Opoziţie au anunţat că vor veni la lucrările comisiei speciale, în ciuda ­boicotului oficial, au lipsit parlamentari din partea Puterii. În acest fel, a devenit imposibilă măcar atingerea numărului de 17 parlamentari din 25, necesari pentru dezbaterea propunerii legislative.

Blocaj la Senat

Scenariul pus în practică de PDL mai are un element ­inedit: Constituţia ar urma să fie dezbătută,  separat, şi de Comisia juridică a Senatului. „Nu există o procedură clară din cauza modului în care s-a revizuit Constituţia în 2003. Potrivit planului nostru, proiectul trebuie discutat şi de Comisia juridică a Senatului. Fiecare Cameră trebuie să-l adopte separat cu două treimi din voturi, după care se discută în Comisia de mediere", a precizat deputatul Gabriel Andronache (PDL), secretar al Comisiei juridice.

Parlamentarii Opoziţiei susţin că este vorba doar de o operaţiune propagandistică. „Este un joc de imagine. Nu vor avea două treimi în Camera Deputaţilor, iar proiectul nici nu va fi discutat în Comisia juridică a Senatului, unde Opoziţia are majoritate. Dacă vor reducerea numărului de parlamentari, se poate face prin lege, nu prin modificarea Constituţiei", a comentat Florin Iordache (PSD), vicepreşedinte al Comisiei juridice. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite