PDL se invită prin lege la mogulii TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii propun, printr-un proiect de lege,  paritate între Putere şi Opoziţie la dezbaterile de pe micile ecrane. Jurnalele  de ştiri vor fi realizate ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare.

Un grup de patru parlamentari PDL - Raluca Turcan, Cezar Preda, Brânduşa Novac şi Doiniţa Chircu -a iniţiat un proiect de modificare a legii audiovizualului.

Mai citeşte şi:

Ce spun liderii PDL despre „supărarea“ lui Traian Băsescu

Potrivit propunerii, în emisiunile de dezbateri, numărul reprezentanţilor Puterii şi ai Opoziţiei trebuie să fie egal. Iniţiatorii s-au gândit şi la programele de ştiri unde ar trebui asigurat un echilibru „ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare şi, după caz, de reprezentarea la nivel local".

PDL vrea să retuşeze şi comportamentul prezentatorilor şi moderatorilor de ştiri. Potrivit noii legi a audiovizualului, aceştia „nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".Deputaţii PDL s-au gândit şi la varianta în care politicienii refuză invitaţia unei televiziuni: „Absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează moderatorul de obligaţia de imparţialitate". Potrivit unor surse din PDL, ideea proiectului de lege a apărut în contextul nemulţumirilor deputaţilor partidului  faţă de modul în care sunt trataţi de către televiziunile particulare. „Antena 3 şi Realitatea TV invită câte cinci reprezentanţi ai Opoziţiei şi câte unul de la noi, care este criticat de către toţi invitaţii", este nemulţumirea cea mai frecventă a parlamentarilor PDL.

Democrat-liberalii s-au adresat de mai multe ori Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), dar reprezentanţii acestui for au răspuns că nu au baza legală pentru a acţiona. Sursele citate au adăugat că iniţiativa are mari şanse de a se materializa. „Raluca Turcan este o persoană care are sprijinul PDL pentru acţiunile legate de relaţia cu presa. Acţiunea ei nu poate fi pusă pe acelaşi plan cu iniţiativele lui Silviu Prigoană, care este doar un personaj original", au afirmat surse din PDL.

Turcan reclamă linşajul mediatic

Raluca Turcan, şefa Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, cea care a avut iniţiativa proiectului de lege, susţine că urmăreşte „ca instituţiile de presă să-şi îndeplinească rolul pe care îl au în societate, acela de informare".Ea a adăugat că a organizat o serie de dezbateri cu  reprezentanţi ai CNA, dar şi ai societăţii civile. „La toate sesizările apărute, CNA, în special prin vocea lui Răsvan Popescu, ne răspundea că astfel de lucruri sunt reglementate prin codul instituţiei. Însă codul nu este la acelaşi nivel cu o lege şi se poate aplica doar prin votul membrilor CNA", susţine Raluca Turcan.

Deputatul PDL nu vede nimic anormal în reglementarea prin lege a emisiunilor televiziunilor particulare. „Constituţia României prevede dreptul la imagine şi trebuie să existe un spaţiu de reglementare. Nu putem asista pasivi la linşaje mediatice. Un deţinător al unui post TV nu poate să facă orice", afirmă Raluca Turcan.Ea a adăugat că reglementarea vizează toate posturile de televiziune şi de radio, şi nu în mod special Antena 3 şi Realitatea TV. Proiectul de lege urmează să fie discutat de Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, condusă chiar de Raluca Turcan, după care va intra în plen. 

"Trebuie să existe o reglementare. Nu putem asista pasivi la linşaje mediatice. Un deţinător al unui post TV nu poate face orice."
Raluca Turcan deputat PDL

Mentalitate comunistă

„Nu mi se pare normal să existe o astfel de regle­­­­­­­­­­mentare pentru că televiziunile particulare sunt libere să-şi facă propria politică", afirmă Carmen Moldovan, deputat PSD. Ea susţine că o astfel de reglementare poate fi introdusă doar în privinţa televiziunii publice.
„E păcat că sunt oameni tineri cu mentalitate comunistă. Este inadmisibil să se impună televiziunilor private să-şi facă grila de programe după algoritmul politic. Este o iniţiativă periculoasă", afirmă deputatul  PNL Eugen Nicolăescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite