PDL se împotriveşte cu jumătate de gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile pe marginea noului sistem electoral propus de USL şi votat săptămâna trecută de Senat au consemnat ieri un nou episod în cadrul unei dezbateri la care au participat atât reprezentanţi ai societăţii civile, cât şi liderii partidelor parlamentare, excepţie făcând doar UDMR.

Discuţia s-a desfăşurat în cadrul  conferinţei „Votul este totul? Reforma electorală între recomandările internaţionale şi imperativul politic", organizată de Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte.

Premierul Victor Ponta a arătat că propunerea social-liberalilor privind sistemul de vot uninominal pur nu vizează reformarea sistemului electoral, ci aduce doar o „modificare" la legea în vigoare. „Eu nu văd o reformă a sistemului electoral. Este o situaţie de avarie, adoptată în condiţii speciale, care ţine cont de contextul politic actual", a declarat Ponta.

Criticile lui Pîrvulescu

Victor Ponta s-a arătat în favoarea acestui sistem electoral, arătând că România are nevoie de o majoritate stabilă. Premierul nu a ezitat să puncteze că sintagma „vot uninominal pur" aparţine preşedintelui Traian Băsescu. În replică, democrat-liberalii, prin vocea deputatului Sulfina Barbu, i-au acuzat pe rivalii aflaţi la Putere că principalul  motiv pentru care insistă să modifice legea electorală este desfiinţarea PDL.

„Crin Antonescu a spus cu câteva luni în urmă că îşi doreşte desfiinţarea PDL. Crin Antonescu i-a convins pe colegii de la USL să vină cu modificarea legii electorale în scopul desfiinţării PDL. Îi asigur că nu vor reuşi, cum n-a reuşit nici Adrian Năstase în 2003", a precizat Sulfina Barbu.

Moderatorul dezbaterii, preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pîrvulescu, a arătat că sistemul electoral majoritar într-un singur tur, propus de USL, reprezintă o încălcare gravă a dreptului de reprezentare şi ar putea ridica probleme de constituţionalitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite