PDL pune legea cenzurii pe umerii lui Prigoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii au anunţat , ieri, că noua lege a presei îi aparţine exclusiv lui Prigoană, deşi proiectul este semnat de nouă deputaţi PDL

Proiectul de lege, care dă dreptul Consiliului Naţional al Audiovizualului să acorde şi să retragă licenţe pentru ziare tipărite şi online a generat, ieri, numeroase critici. “Domnul Prigoană şi ai dumisale au formulat un text scris probabil sub imperiul viselor şi fantasmelor de dominare a presei. E un episod aproape freudian.”, a comentat Indira Crasnea, preşedintele Clubului Român de Presă.

Ideea a fost respinsă chiar de oficialii CNA, instituţie care ar trebui să preia controlul presei scrise. “România este ţară membră a Uniunii Europene, iar în Uniunea Europeană nu există autorităţi publice care să licenţieze sau să sancţioneze presa scrisă. Orice eventuale încălcări ale legilor în presa scrisă sunt sancţionate numai de justiţie”, a spus Răsvan Popescu preşedintele CNA.

PDL nu susţine, oficial, iniţiativa
Confruntat cu criticile presei, PDL a încercat să paseze răspunderea pe umerii lui  Prigoană , afirmând că iniţiativa îi aparţine “exclusive” acestuia şi nu partidului. Democrat-liberalii susţin că partidul s-a pronunţat, în permanenţă, pentru libertatea presei, “indiferent de situaţiile în care parte a mass-media au manifestat o atitudine exagerată referitoare la activitatea reprezentanţilor formaţiunii”.

Şi şefa comisiei pentru  cultură a Camerei, Raluca Turcan (PDL) a afirmat că legea ar fi inspirată de dorinţa lui Prigoană de a ieşi în evidenţă.

Totuşi, proiectul de lege depus la Parlament, nu îi aparţine doar lui Prigoană. Doi dintre semnatarii proiectului de lege, Brânduşa Novac şi Florin Anghel,  fac parte chiar din comisia pentru cultură a Camerei, care va elabora raportul de fond pe baza căruia se va pronunţa plenul. Iniţiativa mai este semnată de Doru Leşe, Alin Popoviciu, Iustin Cionca Arghir, Adrian Niţu, Corneliu Olar, Marius Spânu, toţi de la PDL, dar şi de Mate Andras (UDMR) şi Tudor Ciuhodaru (UNPR).

Prigoană nu se lasă
Silviu Prigoană nu este descurajat de aceste critici şi îşi susţine, în continuare, propunerea. “Presa scrisă şi cea online nu sunt reglementate în acest moment. Iar în acest proiect de lege e vorba de tot ceea ce înseamnă informaţie.”, a declarat Prigoană, citat de  Realitatea TV.

“Eu am cerut ca presa şi site-urile de ştiri să intre în subsidiarul CNA. Ziarele scrise sau online vor trebui licenţiate. “ a insistat deputatul PDL. “Dacă tu ai o revistă pentru copii, cu abracadabra şi de fapt eşti o revistă porno,  trebuie să respecţi condiţiile de licenţiere.” , a fost unul din exemplele date de Prigoană.

Totuşi, legea propusă de deputaţii PDL prevede sancţiuni pentru situaţii cu totul diferite. De exemplu, dacă o persoană care se consideră “vătămată” de un ziar reclamă la CNA,  şi obţine câştig de cauză, licenţa respective publicaţii poate fi suspendată de la o lună la şase luni.

PNL: un nou atac împotriva presei
Din băncile opoziţiei, legea lui Prigoană este văzută ca o component a unui plan mai larg de acţiune împotriva presei. “Iniţiativa este o prostie prin care se doreşte să există un control al publicaţiilor. Este a doua oară în câteva luni, după strategia de apărare, când actual putereatentează la libertatea presei”, afirmă George Scutaru, vicepreşedintele grupului PNL din Cameră.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite