PDL păstrează cu forţa presa în strategia de apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prevederea potrivit căreia presa este o vulnerabilitate a sistemului de securitate naţională va fi menţinută în strategia de apărare. Şi această cu toate că parlamentarii din comisiile de apărare au votat, ieri, cu 16 voturi pentru, 15 împotrivă şi o abţinere o recomandare de eliminare din strategie a referirilor la adresa presei.

PDL pretinde , însă, că Opoziţia avea nevoie de 17 voturi pentru recomandare şi va trimite strategia la plen în forma venită de la Cotroceni.

PDL jonglează cu Regulamentul. UDMR se abţine 

Voturile pentru recomandare au venit de la PNL şi PSD în timp ce PDL şi UNPR au votat împotrivă. Singurul deputat UDMR prezent, Palfi Zoltan, s-a abţinut la vot, după o discuţie telefonică cu liderul Uniunii Marko Bela. Acesta din urmă i-ar fi spus lui  Palfi Zoltan că promisiunea pe care a făcut-o Opoziţiei de a vota recomandarea ar avea darul de a “arunca în aer coaliţia majoritară”.

Chiar şi fără sprijinul UDMR, PSD şi PNL au câştigat la vot. Opţiunea comisiei echivala, din punct de vedere procedural, cu trimiterea strategiei înapoi la Cotroceni cu recomandarea de a se renunţa la respectivul articol. Însă, în acel moment parlamentarii PDL au susţinut că pentru adoptarea propunerii ar fi fost necesare 17 voturi, adică majoritatea membrilor celor două comisii. Din acest motiv, majoritarii au anunţat că nu vor retrimite strategia la Cotroceni. Opoziţia a protestat acuzând PDL că încalcă regulamentul. “Votul a jumătate plus unu din numărul total de membrii, adică 17, este  necesar doar pentru amendamente. Aici nu este vorba de un amendament ci de o recomandare, care are cu totul alt statut”, a explicat Teodor Meleşcanu, preşedintele comisiei de Apărare din Senat.

15 mai mare decât 16

După ce spiritele s-au încins, parlamentarii PNL şi PSD au părăsit lucrările comisiilor reunite de apărare, afirmând că nu vor reveni până când PDL nu va accepta să trimită strategia la Cotroceni cu recomandarea votată de comisii. “După ce am văzut în Parlamentul României că 80 înseamnă 170, acum constatăm că 15 este mai mare decât 16”, a sintetizat deputatul PSD Georgian Pop, nemulţumirea Opoziţiei.
Dezbaterile, care s-au blocat ieri la articolul care face referire la presă, vor continua în perioada următoare în absenţa PSD şi PNL.

Recitalul lui Fota

La finalul dezbaterilor, consilierul prezidenţial Iulian Fota a fost întrebat de ziarişti dacă mai există vreo ţară europeană care să includă presa printre ameninţările la adresa siguranţei naţionale. “Dar mai există ţară din lume în care o anumită parte presei să spună atâtea minciuni?”, a replicat Fota. El a pretins că există neunumărate “dezinformări” ale presei care afectează siguranţa naţională. “Le ştim cu toţii foarte bine”, a refuzat el să dea exemple. Fota  a insitat pe faptul că introducerea unor asemnea prevederi în strategia de apărare ar fi fost efectul faptului că presa a refuzat să se autoreglementeze.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite