PDL declanşează asaltul total asupra statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Toader cere renegocierea posturilor din instituţiile subordonate Parlamentului
Mircea Toader cere renegocierea posturilor din instituţiile subordonate Parlamentului

Democrat-liberalii vor să ia locurile altor partide în CNA, CNVM şi Curtea de Conturi . PDL ar avea un dublu câştig: controlul unor instituţii importante, dublat de plasarea în funcţii bine remunerate a unor oameni din propria clientelă.

Câmpanu: "PDL mi-a oferit postul de şef al ISJ Botoşani". Funeriu: "Dezmint categoric această declaraţie"

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a explicat că partidul său pregăteşte un inventar al instituţiilor aflate în subordinea Parlamentului, democrat-liberalii revendicând mai multe posturi din conducerea acestora. Deocamdată au fost identificate Consiliul Naţional al Audiovizualului, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi Curtea de Conturi.

Reprezentanţii Opoziţiei acuză PDL că încalcă negocierile deja purtate. PDL are de partea sa arma majorităţii pentru că, dacă negocierile dintre liderii grupurilor eşuează, decizia finală aparţine plenului. O bătălie deja declanşată vizează Consiliul Naţional al Audiovizualului. PSD obţinuse un loc după negocierile dintre partide, dar ulterior reprezentanţii PDL s-au răzgândit. „Subiectul a fost negociat acum o lună de zile", afirmă Mircea Duşa, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor. "A fost doar o discuţie de principiu", susţine Mircea Toader, în replică. Astfel că pentru postul de la CNA au fost depuse două candidaturi: Grigore Zanc din partea PSD şi Crina Zamfirescu din partea PDL, sprijinită de şeful Consiliului Judeţean Dâmboviţa Florin Popescu. PDL vrea să obţină şi locul deţinut de PRM în CNA.

Bursele în vizorul puterii

Importanţa CNA a fost vizibilă la sfârşitul săptămânii trecute în momentul în care membrii instituţiei au decis cu 6 voturi "pentru" şi 3 "contra" menţinerea licenţei postului Realitatea TV. În disputele viitoare, ralierea reprezentantului UDMR, care nu a sprijinit retragerea licenţei şi obţinerea a două noi locuri în CAN poate schimba raportul de forţe. Membrii CNA au rang de secretari de stat şi un salariu de 5.000 de lei lunar.
O altă bătălie parlamentară vizează Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital, inclusiv a burselor de valori. PNL obţinuse postul de vicepreşedinte la negocieri, iar propunerea liberalilor, Alexe Gavrilă, a trecut şi de Comisiile de buget-finanţe.

Acum, PDL vrea acest post de vicepreşedinte plus locul din CNVM deţinut de PRM. "Mi se pare anormal să revenim asupra unor negocieri deja purtate", afirmă viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu. Conducerea CNVM are şapte locuri, iar actuala Putere nu deţine decât două - Carmen Negoiţă (PDL) - soţia primarului Robert Negoiţă - şi Lorand Kralik (UDMR). Obţinerea celor două locuri vizate ar asigura PDL majoritatea şi în CNVM. Remuneraţia unui membru al conducerii CNVM este în jur de 11.000 de lei pe lună.

Justificarea potrivit căreia PRM nu mai este partid parlamentar ar mai aduce democrat-liberalilor şi un loc în conducerea Curţii de Conturi, instituţie care desfăşoară controale în privinţa corectitudinii cheltuirii banilor publici.

Precedentul Curţii Constituţionale

În ultimul an, PDL s-a aflat într-o permanentă ofensivă pentru a-şi plasa oamenii în instituţiile statului. Bătălia cea mai dură s-a dat pentru două locuri de judecători care asigurau PDL majoritatea în Curtea Constituţională. Scandalul din Camera Deputaţilor s-a prelungit până la două noaptea după ce PDL a reluat votul, câştigat anterior de candidatul PSD. Democrat-liberalii au reuşit să obţină şi şefia TVR plus majoritatea în Consiliul de Administraţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite