PDL caută „premier independent“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei întâlniri de taină a avut preşedintele Traian Băsescu cu liderii organizaţiilor judeţene ale PDL de duminică seară până ieri, „pentru a lua pulsul partidului înainte de alegeri", potrivit unor surse.

Dacă pentru unele voci din partid, convocările succesive ale şefului statului au venit ca urmare a anunţului său, de la începutul săptămânii trecute, că va discuta cu liderii de filiale în perspectiva alegerilor interne, pentru alţi democrat-liberali reuniunile ar fi avut ca scop alegerea unui înlocuitor pentru premierul Emil Boc, care ar fi decis să demisioneze. „Se caută un premier independent", a declarat ieri-seară un lider democrat-liberal.

În mediile politice, ieri erau vehiculate mai multe nume de posibili premieri independenţi, printre care se aflau şi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, şi prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. De altfel, zvonurile care îl dădeau pe Boc înlocuit au fost alimentate şi de vizita pe care preşedintele Traian Băsescu a făcut-o ieri la sediul BNR, între cele două reuniuni cu liderii democrat-liberali, cea de la ora 13.00 şi cea de la ora 18.00, de la Vila Lac 1. Seria de întâlniri a început duminică seara, la ora 21.00, tot la Vila Lac 1.

Scenariul Isărescu-premier, o "tâmpenie"

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a declarat pentru „Adevărul" că BNR nu este implicată în jocurile politice. „Eu nici nu confirm, nici nu infirm întâlnirea de azi dintre preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul Mugur Isărescu. Banca Naţională nu este implicată în jocul alegerii premierului şi nici nu vrea să se implice. Ceea ce am văzut şi am auzit în această seară, că guvernatorul este vizat pentru funcţia de premier şi că acum este scos la încălzire, este o tâmpenie", a comentat Vasilescu.

Discuţia despre posibila demisie a lui Emil Boc a venit pe fundalul accentuării ideii decuplării funcţiei de premier de cea de şef de partid. Potrivit unor surse din PDL, premierul ar putea recurge la un astfel de scenariu, demisionând înaintea alegerilor interne, pentru a-şi spori şansele de a-şi păstra şefia partidului. Preşedintele Băsescu însuşi a dat semnalul decisiv în privinţa posibilităţii separării celor două funcţii, afirmând într-un interviu pentru un cotidian central că ideea ar fi salutară, deşi, iniţial, susţinuse contrariul.

Pe de altă parte, comisia de statut a PDL a propus ca întreaga conducere a partidului să fie aleasă uninominal, propunere ce va fi supusă aprobării Consiliului Naţional de Coordonare de sâmbătă. „Este una dintre propunerile care completează proiectul de statut pe care noi îl avem în dezbatere la Consiliul Naţional de Coordonare", a spus vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, la finalul şedinţei de ieri a Biroului Permanent Naţional. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite