PDL atacă USL cu harta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii vor să redeseneze harta electorală în aşa fel încât să desfiinţeze colegiile uninominale în care Opoziţia este în avantaj. Liderii Coaliţiei nu au ajuns ieri la nicio soluţie în privinţa sistemului de vot şi a reorganizării administrative, discuţiile urmând să fie reluate mâine.

Potrivit unor surse participante la şedinţa de ieri, reprezentanţii UDMR bat moneda pe identificarea unui sistem de compensare, „fie pe listă de partid, fie orice altă variantă, pentru valorificarea tuturor voturilor", astfel încât democrat-liberalii trebuie să găsească o formulă de compromis care să permită atât intrarea în Parlament a câştigătorilor din colegii, cât şi un mecanism de redistribuire a mandatelor satisfăcător pentru partenerii de guvernare. În urma discuţiilor fără finalitate de ieri, premierul a stabilit ca, mâine, o comisie de specialişti să vină cu diverse schiţe de compensare.

De ce se teme opoziţia

Absenţa unui acord între PDL şi UDMR oferă un răgaz Opoziţiei, în condiţiile în care democrat-liberalii au în plan redesenarea hărţii şi desfiinţarea colegiilor în care parlamentarii Opoziţiei au câştigat în 2008. Informaţia circula ieri pe culoarele Parlamentului, fiind subiect de discuţie între deputaţii care îşi fac deja calcule pentru anul electoral 2012. „Miercuri, joi şi vineri mă voi duce în colegiu. Mă voi întâlni, ca de obicei, cu alegătorii, chiar dacă unii prieteni din PDL m-au informat că, la viitoarele, alegeri colegiul meu nu va mai exista", explica un parlamentar din Opoziţie. PDL pare să fi trasat deja harta. „Colegiul a fost deja tăiat în două şi jumătate, a fost repartizat unui colegiu, cealaltă jumătate altui colegiu", susţinea parlamentarul citat.

De ce crezi că se grăbeşte PDL cu reorganizarea?



Trasarea colegilor stă la mâna lui Boc

„După schimbarea legii, Guvernul va stabili colegiile electorale şi evident că le vom trasa în favoarea noastră, în funcţie de primarii pe care îi avem, la fel cum au făcut PSD şi PNL în 2008", au admis surse din PDL. Candidatura într-un colegiu în care partidul pe care îl reprezintă are cel mai mare număr de primari s-a dovedit esenţială pentru mulţi parlamentari. 

Potrivit actualei legi, colegiile uninominale sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Pentru PDL, acesta este un dublu avantaj. Pe de o parte, pentru că în Guvern, în caz de neînţelegeri, cuvântul decisiv aparţine primului-ministru. Pe de altă parte, hotărârile de guvern nu se dezbat în Parlament. Sistemul cu 250 de colegii va avea ca nucleu de bază colegiile câştigate, în 2008, de actualii parlamentari ai Coaliţiei - în total 246 de senatori şi deputaţi  PDL, UDMR şi UNPR.

Schimbarea sistemului, gândită de PDL, presupune desfiinţarea a 221 de colegii electorale. În prezent, sistemul electoral românesc este bazat pe 471 de colegii electorale pentru Senat şi Camera Deputaţilor, iar în final PDL doreşte să ajungă la 250. Potrivit planurilor PDL, dacă alegerile vor avea loc în 250 de colegii,  câştigătorii acestora  vor ocupa direct fotoliile de parlamentari, urmând ca restul de 50 de parlamentari să fie numiţi din rândul celor care au ieşit pe locul al doilea, în funcţie de numărul de voturi obţinut la nivel naţional de partide.

Ce-a făcut Guvernul Tăriceanu

Harta colegiilor uninominale a fost stabilită în 2008 de Guvernul Tăriceanu pe baza unor propuneri venite din partea comisiei parlamentare pentru modificarea legislaţiei electorale. În cadrul comisiei, deciziile se luau cu două treimi din voturi, iar PSD, PNL şi UDMR şi-au impus punctul de vedere în faţa PDL.

Spune si tu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite