PDL a uitat de „afaceriştii“ şi „trădătorii“ din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe iniţiative anunţate de PDL au fost lăsate baltă, dovedindu-se simple exerciţii de imagine. Printre temele „uitate“ figurează rezoluţia „funcţia sau averea“, revizuirea Constituţiei sau evaluarea miniştrilor. Lista este însă mult mai lungă. 

Rezoluţia „funcţia sau averea". Propunerea ministrului Dezvoltării, Elena Udrea, ca democrat-liberalii să fie obligaţi să opteze între funcţie şi afacerile pe care le au cu statul a fost votată în unanimitate într-o şedinţă a Colegiului Director al PDL. Decizia nu a fost urmată decât de demisia deputatului Silviu Prigoană.

Situaţia „trădătorilor" la moţiune. Parlamentarii care au votat cu Opoziţia la moţiunea de cenzură, printre care se numără şi deputaţii Daniel Oajdea şi Teo Trandafir, au rămas cu simpla „propunere de excludere" formulată de grupul parlamentar. Decizia finală în privinţa lor şi a celorlalţi „dezertori" urma să fie luată de Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) al PDL, care nu s-a mai întrunit. „Scăderea puternică în sondaje, ieşirile critice ale unor lideri PDL împotriva Guvernului, precum şi majoritatea fragilă fac excluderile puţin probabile", a susţinut Daniel Oajdea.

Revizuirea Constituţiei. Pentru modificarea legii fundamentale a fost creată chiar şi o comisie parlamentară în primăvara acestui an, iar partidele s-au grăbit să-şi declare pretenţiile de la viitoarea Constituţie. Discuţiile au rămas însă în aer. Un alt demers abandonat de PDL a fost şi suspendarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. „Vom relua această problemă la începutul sesiunii", a declarat senatorul Traian Igaş.

Legea ANI, pasată la Parlament. După ce Legea ANI a fost declarată neconstituţională, preşedintele Băsescu a cerut Guvernului redactarea unui nou act normativ. Ministerul Justiţiei lucrează la noul text de mai bine de trei săptămâni, fără succes însă. În aceste condiţii, Executivul a hotărât să lase Parlamentul să corecteze legea în cadrul sesiunii extraordinare care începe la 16 august, iar Justiţia să ofere doar consultanţă.

Remanierea, la toamnă. Tema remanierii guvernamentale a fost adusă în discuţie şi cerută în partid încă din primăvară. Premierul Emil Boc a anunţat în mai multe rânduri că va face o evaluare a miniştrilor. Se pare însă că această evaluare va fi făcută de PDL  şi de preşedintele Traian Băsescu, în septembrie.

Ministerele, restructurate în etape. Premierul Emil Boc a dat mai multe termene miniştrilor pentru a prezenta organigrame restrânse ale ministerelor. Această reorganizare a fost cerută la începutul lunii iunie, însă miniştrii au venit de mai multe ori cu tema nefăcută, iar restructurarea a început, pe etape, abia la sfârşitul lunii iulie.

"Este un moment nepotrivit să discutăm despre revizuirea Constituţiei. Avem viziuni diferite."
Traian Igaş
liderul senatorilor PDL

Comentariu: „Este vorba de o incapacitate a conducerii partidului"

Adrian Moraru
director adjunct IPP

Căderea PDL în sondaje nu are de-a face doar cu criza economică, ci şi cu felul în care face politică. Nu cred că se aştepta cineva să devină realitate promisiunile pe care conducerea PDL le-a făcut. Este vorba în primul rând de o incapacitate a conducerii partidului pentru că nu cred că nu au vrut să le aplice, ci cred că nu au putut din cauza indisciplinei care există în partid. PDL a vrut să ajungă partid-stat şi a fost nevoit să împartă mai multe funcţii, mai multe responsabilităţi şi atunci au început scandalurile şi indisciplina care au făcut ca demersurile politice să rămână doar la stadiul de discursuri populiste. Premierul Emil Boc, care este şi liderul PDL, are toată vina pentru această situaţie, iar singura şansă ca PDL să revină este să scape de el.

Comentariu: „Sloganurile populist-justiţiare care au adus voturi au fost abandonate"

Stelian Tănase
analist politic

Iniţiativele anunţate cu mare angajament de reprezentanţii PDL au fost abandonate pe parcurs pentru că democrat-liberalii au intrat în defensivă. Se gândesc că trec în Opoziţie şi interesul lor s-a schimbat. Convinşi că nu vor mai câştiga alegerile, aceştia nu mai au nevoie de controlul averilor, de aici şi dezinteresul faţă de Legea ANI, au renunţat la revizuirea Constituţiei, nu mai au nevoie de reforma statului, ci îşi fac socotelile: câţi bani au încasat, câţi au dat la partid, cu cât mai rămân. În aceste condiţii, sloganurile populist-justiţiare care au adus voturi au fost abandonate, au devenit nişte bancuri.

image
image
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite