PDL a pierdut majoritatea la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Mihaela Popa a trecut, ieri, de la PDL la PNL, mutarea sa lăsând Puterea fără majoritate la Senat. USL are în prezent 67 de senatori în timp ce PDL, UNPR şi UDMR se mai bazează pe 65 de voturi.

Totuşi, cvorumul necesar pentru desfăşurarea şedinţelor şi pentru adoptarea legilor organice este de 68 de senatori. Pentru a înclina balanţa, USL are nevoie de sprijinul unuia dintre cei doi senatori independenţi - Mircea Geoană şi Cezar Măgureanu. Mircea Geoană a fost exclus în decembrie anul trecut din PSD şi a afirmat că nu îşi va oferi votul nici Puterii, nici Opoziţiei. El a declarat într-un interviu pentru ziarul „Adevărul" că este dispus să voteze moţiunea de cenzură a USL. Cezar Măgureanu a părăsit UNPR afirmând însă că nu va vota împotriva Guvernului Ungureanu.

Pentru PDL, situaţia este complicată şi de faptul că, în perioada următoare, senatorul Radu F. Alexandru va trebui să renunţe la mandat pentru că a fost ales membru al CNA. Practic, USL este la un singur vot de a controla proiectele de legi în domeniile în care Senatul este cameră decizională. Este vorba de proiecte care privesc organizarea Guvernului, a CSAT sau a Curţii de Conturi.

Tot Senatul este cameră decizională şi în cazul legislaţiei din domeniul învăţământului sau al organizării administrativ teritoriale. UDMR a obţinut anul trecut de la Guvernul Emil Boc modificarea legii învăţământului, în sensul predării geografiei şi istoriei în limba maghiară. USL s-a opus şi o eventuală schimbare a legii ar avea impact în campania electorală.

Ungureanu a luat pulsul Coaliţiei

Situaţia volatilă din Parlament, cu o săptămână înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură, l-a determinat pe premierul Ungureanu să aibă întâlniri de urgenţă cu conducerile PDL, UNPR şi UDMR. Puterea a pierdut majoritatea în Senat, dar are mai mulţi deputaţi decât USL, şi are, încă, majoritate în Camerele reunite, unde se va lua decizia în privinţa moţiunii.

Întrebat dacă a făcut apel la mobilizarea parlamentarilor puterii, Ungureanu a răspuns că nu poate să facă acest lucru, dar ideal ar fi ca moţiunea de cenzură să nu treacă. „Eu nu pot să fac apel la mobilizare. O fac şefii partidelor, şefii de grupuri parlamentare", a spus premierul. Democrat-liberalii l-au asigurat pe premier că moţiunea de cenzură nu are şanse să treacă.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite