PDL a încălcat înţelegerea cu PSD şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu
Premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu

Parlamentarii Puterii au refuzat să aloce bani şi pentru colegiile reprezentate de senatorii şi deputaţii Opoziţiei. Dezbaterea bugetului de stat s-a desfăşurat în regim de viteză, în condiţiile în care majoritatea a scurtat timpul alocat intervenţiilor parlamentarilor.

Amendamentul Opoziţiei, respins de plen luni seară, ar fi permis şi parlamentarilor PSD şi PNL să obţină, pentru colegiile lor,  finanţări pentru alimentări cu apă, canalizare, iluminat public, şcoli sau drumuri. Acest amendament fusese convenit între parlamentarii Puterii şi cei ai Opoziţiei, ca o condiţie de deblocare a dezbaterilor din comisiile de buget. 

Potrivit amendamentului, în 2011, sumele de la buget pentru infrastructura locală vor fi acordate în funcţie de vechimea şi de stadiul lucrărilor. Un asemenea amendament ar fi dat câştig de cauză şi parlamentarilor Opoziţiei care au o serie de proiecte declanşate încă din perioada Guvernului Tăriceanu, dar care nu au mai primit finanţare de la Guvernul Boc.

Încălcarea înţelegerii a provocat nemulţumirile parlamentarilor PSD şi PNL. „Sunteţi vreodată serioşi?", i-a întrebat liderul deputaţilor PSD Mircea Duşa pe parlamentarii puterii. „Respectaţi aceste angajamente. Aveţi onoare", le-a cerut liberalul Victor Paul Dobre, la rândul său, parlamentarilor din majoritatea parlamentară. „Eu nu am spus în Comisii că în plen aceste amendamente trec. Am spus că vor fi supuse votului," a replicat ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu.

Amendamente pentru biserici

O altă dispută dintre Putere şi Opoziţie a fost cea legată de durata dezbaterilor, în condiţiile în care parlamentarii PDL şi-au propus să finalizeze bugetul cât mai repede. Preşedintele Camerei Deputaţilor , Roberta Anastase (PDL)  a anunţat că  dezbaterile pentru fiecare articol nu vor putea fi mai lungi de cinci minute, iar argumentaţiile pentru fiecare amendament trebuie să dureze maximum un minut. Parlamentarii PSD şi PNL, care au depus în jur de 9.000 de amendamente, au reclamat faptul că nu sunt lăsaţi să le susţină în plen.

Deputaţii şi senatorii au respins, ieri, după două ore de dezbateri, toate cele 2.400 de amendamente depuse de parlamentari pentru alocarea de fonduri în vederea reabilitării şi construirii de biserici. Parlamentari ai PNL şi PSD au solicitat sume pentru bisericile din localităţile arondate colegiilor lor, toate cererile fiind respinse prin vot. În timpul dezbaterilor, parlamentarii PDL au votat împotriva suplimentării fondurilor pentru biserici, doar unii reprezentanţi democrat- liberali au susţinut câte un amendament referitor la o biserică din colegiul lor. 

"Eu nu am spus în Comisii că în plen aceste amendamente trec. Am spus că vor fi supuse votului."
Gheorghe Ialomiţianu ministrul Finanţelor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite