PDL a fost la un pas de a-şi lustra oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu

Deputaţii PDL din comisia juridică l-au inclus pe Mihai Răzvan Ungureanu pe lista lustrabililor.  Greşeala a fost reparată în plen.

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, legea lustraţiei în absenţa Opoziţiei. Persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist nu vor putea fi numite în funcţii pentru cinci ani consecutiv, dar dreptul la candidatură nu le poate fi interzis, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale.

Cu toate că au fost singuri  la şedinţa comisiei juridice,  reprezentanţii PDL au votat mai multe amendamente  care afectau chiar oameni din tabăra Puterii. Ei au decis să fie lustrabili  foştii membri şi supleanţi ai Comitetului Central al UTC, iar „victima" ar fi fost actualul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, care a deţinut o astfel de funcţie înainte de 1989.

De asemenea, parlamentarii Puterii au decis că vor intra sub incidenţa legii şi foştii şefi ai misiunilor diplomatice. Deputaţii jurişti au votat şi un amendament al UDMR potrivit căruia nu pot fi numiţi în funcţii foştii procurori comunişti, ţinta fiind Monica Macovei. Parlamentarii Puterii au reuşit să schimbe proiectul legii în plenul Camerei Deputaţilor. Astfel, articolul prin care erau lustraţi foştii lideri ai UTC a fost eliminat la propunerea liderului grupului PDL Mircea Toader.

Despre articolul care îi viza pe foştii şefi de misiuni diplomatice, preşedintele comisiei juridice, Daniel Buda (PDL) a afirmat că s-ar fi strecurat în raport „dintr-o eroare materială". Întrebat ce părere are despre modificarea legii lustraţiei, Teodor Meleşcanu a spus că nu a urmărit şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, ci doar plenul comun.

„Textul, însă, aşa cum a plecat de la Senat nu ridica niciun fel de problemă din punctul meu de vedere" a spus Meleşcanu, adăugând că vor fi foarte mulţi cei care vor fi afectaţi de această lege. În ceea ce-i priveşte pe procurorii din timpul regimului comunist, aceştia pot fi lustraţi doar dacă au făcut poliţie politică, potrivit variantei finale a legii.

Prin această modificare, impusă de PDL în ciuda Opoziţiei UDMR, eliminarea Monicăi Macovei dintr-un viitor Executiv devine dificlă.
Potrivit actului normativ, persoanele lustrabile, foşti activişti ai PCR şi deţinătorii altor poziţii asimilate, nu vor mai putea îndeplini timp de cinci ani funcţii publice numite.

Ce a mai rămas din lege

De menţionat că vechea legea extindea sfera demnităţilor, către care comuniştii şi nomenclaturiştii nu mai puteau aspira, şi la funcţiile alese, însă CCR a considerat că o asemenea prevedere încalcă dreptul constituţional de a fi ales.

Aşadar, prin noua lege, persoanele nu vor fi complet lustrabile, ele putând candida pentru funcţiile de preşedinte al României, senator, deputat, primar, preşedinte de Consiliu Judeţean şi consilier local sau judeţean.

"Este inutilă! Eu am 82 de ani, mi-am îndeplinit toate misiunile de om ales prin scrutin popular fundamental şi decisiv, cu 85% în 1990, cu 60 şi ceva la sută în anul 2000. Care e chestiunea?''
Ion Iliescu preşedinte de onoare al PSD

Decizia Curţii Constituţionale

Legea lustraţiei a fost adoptată în mai 2010 de către Camera Deputaţilor, for decizional. Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis, pe 7 iunie 2010 că legea este neconstituţională.  CCR arăta, în motivarea deciziei, că articolul 2 al legii, care vizează interdicţia de a candida la funcţii de demnitate pentru cei care au aparţinut anumitor structuri comuniste, încalcă dreptul de a fi ales, consacrat prin Constituţie.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite