PDL, marş forţat pentru comasare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Coaliţiei se grăbesc să adopte o lege al cărei conţinut nu l-au stabilit
Liderii Coaliţiei se grăbesc să adopte o lege al cărei conţinut nu l-au stabilit

Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru cuplarea alegerilor, pentru a închide subiectul până la Crăciun. Liderii Coaliţiei s-au contrazis în privinţa conţinutului legii.

Coaliţia a decis să îşi angajeze răspunderea pentru comasarea alegerilor parlamentare şi locale. Puterea încearcă să introducă noua reglementare, ocolind Parlamentul, până la Crăciun. Conţinutul proiectul rămâne însă o nebuloasă. Dacă unii lideri ai Coaliţiei susţin că se va merge pe varianta Ministerului Administraţiei şi Internelor, care prevede, printre altele, creşterea numărului de parlamentari, alţi lideri susţin că vor redacta un nou proiect.

„Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale şi pentru proiectul privind promovarea judecătorilor la ÎCCJ, cel mai probabil săptămâna viitoare", a anunţat liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente. La finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, senatorul Uniunii a arătat că acesta va fi, în mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar „cosmetizat".

Liderul UDMR a adăugat că numărul parlamentarilor va fi acelaşi. El a spus că data asumării răspunderii Guvernului va fi stabilită astfel încât să poată să fie discutată în Parlament, inclusiv o eventuală o moţiune de cenzură înainte de Crăciun.

Coaliţia a acceptat luni ca Executivul să-şi asume răspunderea pe legea comasării alegerilor,  a afirmat şi liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian. El a adăugat că nu s-a stabilit încă o dată pentru asumare, ci un termen-limită, până 22 decembrie.

Controversele Coaliţiei

Democrat-liberalii au evitat să confirme, oficial, varianta angajării răspunderii, lansând pe piaţă declaraţii diferite de ale celorlalţi lideri ai Coaliţiei, pentru a lăsa impresia că lucrurile nu sunt „bătute în cuie". „Până la sfârşitul săptămânii vom stabili în coaliţie şi forma în care vom promova acest proiect extrem de important", a susţinut prim-vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur. El a adăugat, însă, că o variantă de promovare a proiectului poate fi asumarea răspunderii Guvernului.

În schimb, Flutur nu a confirmat varianta potrivit căreia proiectul iniţiat de Igaş va fi cel asumat de Coaliţie. El a anunţat că proiectul de pe site-ul MAI va fi retras din dezbaterea publică şi va fi înlocuit cu unul care prevede strict comasarea alegerilor.

„Nu discutăm de o lege electorală, pentru că zilele trecute apăruse un proiect afişat pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor care a fost elaborat în colaborare cu cei de la Statistică şi Ministerul Afacerilor Externe. Coaliţia doreşte să se refere doar la comasarea alegerilor şi nu la altceva", a susţinut Flutur.

El a anunţat că proiectul nu va reglementa numărul de parlamentari, după ce proiectul iniţiat de Igaş generase controverse tocmai pentru că avea ca efect creşterea numărului senatorilor şi deputaţilor. Liderul PDL a susţinut că partidul său nu a renunţat la reducerea numărului de parlamentari, ceea ce vine în contradicţie cu declaraţiile reprezentanţilor UDMR. Varianta prezentată de Flutur, potrivit căreia reducerea numărului de parlamentari se poate face prin modificarea Constituţiei, este nerealistă, pentru că partidele nu au realizat un consens care să le permită strângerea unei majorităţi de ­două treimi. Tocmai din acest motiv, preşedintele Traian Băsescu îndemnase PDL să voteze proiectul USL privind reducerea numărului de parlamentari.

"În ceea ce priveşte proiectul privind comasarea alegerilor, lucrurile sunt şi clare, şi neclare."
Varujan Pambuccian
liderul grupului minorităţilor

USL pregăteşte moţiunea

Liderii USL intenţionează să depună o moţiune de cenzură, dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea, procedură care echivalează cu ocolirea Parlamentului. Opoziţia nu a luat încă  o decizie ca urmarea a neclarităţilor la nivelul Coaliţiei. „Mai departe, nu are niciun rost, câtă vreme domnul Igaş face exerciţii de vorbire şi de scriere - şi sunt binevenite în cazul domniei sale - apar lideri, lideraşi, lideruţi, Flutur, cine mai vreţi dumneavoastră, care spun că nu, staţi să vedem", a explicat, ieri, liderul PNL Crin Antonescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite