AUDIO PDL, măcinat de posibile remanieri şi certuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea democrat-liberalilor se zbate între presiunile pentru remanierile aşteptate la 1 septembrie şi conflictele din interiorul partidului, care au devenit din ce în ce mai ascuţite. Aleşii partidului l-avertizat pe Emil Boc că riscă să piardă sprijinul în Parlament dacă nu va tranşa problema remanierii. PDL este la un pas de a pierde majoritatea în Senat.

După şedinţa cu scântei a Biroului Permanent Naţional al PDL de luni seară, în care principalele ţinte ale atacurilor au fost miniştrii Adriean Videanu şi Sebastian Vlădescu, tensiunile din interiorul partidului nu s-au domolit, tot mai mulţi parlamentari vorbind despre necesitatea remanierii urgente.

Mai citeşte şi:

Băsescu dă apă la moară adversarilor lui Boc

Dacă vicepreşedintele Cezar Preda i-a transmis luni seară lui Emil Boc că Guvernul riscă să pice la moţiunea de cenzură, dacă nu este restructurat, ieri a venit rândul liderului senatorilor PDL, Traian Igaş, să ceară o evaluare a miniştrilor.  Deşi a evitat să dea nume, Igaş a spus că sunt "miniştri care s-au mişcat greoi", iar senatorii aşteaptă de la premier o analiză a activităţii pe fiecare minister în parte. De altfel, premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri-seară cu senatorii PDL pentru a mai calma spiritele.

Ministrul cel mai criticat în şedinţa grupului senatorial a fost Mihail Dumitru de la Agricultură. "Dacă pleacă un ministru nu se opreşte lumea, ar fi o decizie firească, democratică. Oricum, nu se vor face remanieri dacă ne place sau nu faţa unui ministru, grupurile parlamentare vor decide în funcţie de obiectivele asumate de fiecare membru al Guvernului în parte", a declarat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pentru "Adevărul".

Presiunile pe care parlamentarii le fac asupra lui Boc sunt dublate de riscul cu care se confruntă partidul de a pierde majoritatea parlamentară, în condiţiile în care ieri senatorul Georgică Severin şi-a anunţat demisia în plen. Prin plecarea lui coaliţia guvernamentală PDL-
UDMR-UNPR rămâne cu 70 de voturi, iar pentru a-şi trece legile prin Parlament acutala Putere are nevoie de 69 de voturi.

Videanu, în topul miniştrilor criticaţi

Primul pe lista "remaniabililor" este ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, "pârât" de multe ori premierului de aleşii PDL, care-i reproşează atât lipsa de iniţiativă în ceea ce priveşte măsurile de sporire a încasărilor la buget, cât şi refuzul de a le susţine unele proiecte.

Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Vlădescu este vicepreşedintele PDL Cezar Preda, care i-a cerut premierului înlocuirea ministrului de Finanţe în şedinţa conducerii democrat-liberale de luni seară. Preda "s-a duelat" şi cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, care şi-a declarat intenţia de a vinde 10% din acţiunile pe care le deţine statul la Petrom.

 Alt ministru vizat de remaniere ar fi Radu Berceanu, potrivit unor surse. Şi ministrul Sănătăţii, udemeristul Cseke Attila, a fost criticat. În schimb, vicele Raluca Turcan a susţinut că Vasile Blaga (Administraţie şi Interne) şi Elena Udrea (Dezvoltare şi Turism) ar fi performanţi.

„Nu am văzut ministru care să fi dezamăgit"

De partea cealaltă a baricadei se situează prim- vicepreşedintele Theodor Stolojan. Democrat-liberali care susţin că remanierile ar fi soluţia "salvatoare" pentru Guvern "nu înţeleg ce se întâmplă în economie, şi-au pierdut răbdarea şi fac presiuni nejustificate", în opinia lui Theodor Stolojan.

„Câteva luni bune ar fi blocată activitatea unui minister, în cazul în care ar fi schimbat ministrul. Ştiu că toată lumea este nemulţumită că suntem pe minus şi anul acesta, dar eu nu am văzut niciun membru al Executivului care să fi dezamăgit atât de tare, încât să fie argumente pentru înlocuirea sa. Nu putem recurge la această soluţie doar pentru detensionarea tensiunilor din partid", a declarat Stolojan pentru „Adevărul".

În opinia prim-vicepreşedintelui PDL, remanierile ar echivala cu "deraierea trenului absorbţiei fondurilor europene, abia pus pe şine".

Raportul de forţe din Senat

Partid Număr de senatori

PDL 51
PSD 43
PNL 22
UDMR 9
Independenţi 10

*Notă: pentru a-şi trece legile PDL are nevoie de 69 de voturi

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite