EXCLUSIV PDL a votat "din greşeală" împotriva Guvernului şi în conducerea Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Reprezentanţii PDL din conducerea Parlamentului au votat, din greşeală, calendarul propus de Opoziţie la moţiune.

PDL a votat încă o dată împotriva propriului Guvern la şedinţa Birourilor permanente în care s-a stabilit calendarul moţiunii de cenzură şi al angajarea răspunderii Executivului pe Legea educaţiei.

Guvernul dorea ca angajarea răspunderii să aibă prioritate, dar parlamentarii PDL au votat exact invers potrivit stenogramei Birourilor permanente reunite de luni 18 octombrie.

Citiţi şi:

Parlamentarii, inclusiv PDL, au votat TVA-ul de 5%. Cei de la PDL spun că au greşit

Cum se votează din "greşeală" o lege în Parlament

Anastase: "Ce-aţi supus la vot?"

Potrivit stenogramei, preşedintele Senatului Mircea Geoană, a solicitat vot pentru prezentarea moţiunii pe 20 octombrie, cu dezbatere şi vot pe 27 octombrie, iar asumarea răspunderii pe 28 octombrie.

Propunerea a trecut în unanimitate. După vot, şefa Camerei Roberta Anastase a intervenit, vizibil surpinsă: "Staţi o clipă, ce-aţi supus la vot?", "Miercuri, la orele 11.00 plen reunit", îi răspunde, răbdător, Mircea Geoană. "Dezbaterea?", insistă Roberta Anastase, deşi de 20 de ani în Parlament dezbaterea moţiunii are loc în aceeaşi zi cu votul.

"Votul, miercuri, 27 octombrie 2010", explică Geoană. "Votul final?", întreabă Roberta Anastase, (la moţiunile de cenzură nu există vot pe articole n.r.). "Votul final, miercuri 27 octombrie 2010, la orele 11.00", îi explică Geoană.

În acel moment, Roberta Anastase are o revelaţie :"Noi suntem împotrivă". În faţa acestei explicaţii, Mircea Geoană repetă votul şi Opoziţia câştigă cu 10 la 7, având majoritatea în conducerea Legislativului. În final, Roberta Anastase răsuflă uşurată: "Putem să plecăm la plen?".

Potrivit stenogramei, parlamentarii au avut, înainte de vot, o lungă dezbatere despre faptul că Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea educaţiei pe care nu a retras-o din Senat. "Suntem o ţară de nebuni", a comentat Adrian Năstase (PSD).

Trei rateuri într-o săptămână

Săptămâna trecută, parlamentarii PDL au votat de alte două ori împotriva propriului guvern, conştient sau nu. Marţi, în Camera Deputaţilor parlamentarii PDL au votat o lege care prevedea reducerea TVA-ului la alimente la 5% şi o alta care ridica de la 1000 de lei la 2000 pragul până la care pensiile nu sunt impozitate.

Guvernul nu era de acord cu niciunul din aceste normative, afirmând că nu există surse de finanţare. Ulterior, deputaţii PDL au explicat că au votat din greşeală. Miercuri, senatorii PDL au respins o ordonanţă a Guvernului Boc privind majorarea impozitului pe clădiri în cazul persoanelor fizice care deţin mai multe locuinţe şi dublarea impozitului pentru mijloacele de transport cu capacitate cilindrică de peste 2000 cm cubi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite