PDL caută să calmeze apele în coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Mircea Geoană lansează public atacuri în direcţia lui Traian Băsescu, democrat-liberalii se declară preocupaţi de „buna guvernare“. Democrat-liberalii nu se grăbesc să ia măsuri faţă de recenta declaraţie a liderului PSD, deşi protocolul coaliţiei pre­vede sancţiuni pentru atacuri la adresa unuia dintre cele două partide.

Vicepreşedintele democrat-liberal Cezar Preda a declarat, ieri, că „PDL nu plăteşte cu aceeaşi monedă” partenerilor de guvernare. El a răspuns astfel la întrebarea dacă democrat-liberalii intenţionează să sancţioneze atacurile între părţi. „Noi suntem preocupaţi de buna guvernare şi de problemele pe care le au românii.

Aşa că la şedinţa viitoare a coaliţiei nu vom discuta despre ce a zis sau a făcut Mircea Geoană ci despre planul de măsuri anticriză şi despre împrumutul extern”, a precizat Cezar Preda.

Afirmaţiile lui Preda vin pe fondul speculaţiilor potrivit cărora unii lideri PDL ar fi analizat posibilitatea ca democrat-liberalii să ceară aplicarea de sancţiuni în cazul unor atacuri din partea partenerilor de guvernare, după cum prevede protocolul coaliţiei.

Premierul Emil Boc a admis, ieri, într-un interviu la postul public de radio, că PSD şi PDL se vor afla în competiţie politică şi electorală în perioada următoare dar le-a recomandat să se ocupe de realizarea „punct cu punct” a Pactului pentru România.

Chelaru: Ar trebui să ieşim de la guvernare

Social - democraţii nu au comentat, ieri, ideea revizuirii protocolului de guvernare. Senatorul Ion Chelaru a precizat că nu vede de ce PDL ar fi nemulţumit de solicitarea preşedintelui PSD, Mircea Geoană, adresată DNA. „Este ceva în declaraţia sa care nu este real? Care este motivul nemulţumirii? Pentru 400.000 de euro, Adrian Năstase a fost purtat cinci ani prin tribunale. Ce măsură s-a luat pentru milionul de euro?”, a declarat senatorul PSD.

„Sunt adeptul ideii că ar trebui să ieşim urgent de la guvernare”, spune senatorul Chelaru, şeful filialei Neamţ. El este nemulţumit de faptul că „PSD este la guvernare, dar PDL are puterea”.

Chelaru a precizat că social - democraţii şi democrat - liberalii nu sunt „parteneri egali şi nu guvernează în proporţie egală”. 

Ce prevede protocolul coaliţiei

Regulamentul privind funcţionarea coaliţiei prevede sancţiuni pentru nerespectarea deciziilor organismelor de conducere a Coaliţiei şi pentru atacuri între părţi sau la adresa reprezentanţilor celeilalte părţi.

Sancţiunile mai pot fi aplicate pentru neparticiparea în mod repetat şi nejustificat la lucrările forurilor de conducere a coaliţiei şi pentru nerespectarea de către persoane aflate în funcţii de demnitate publică a Programului de guvernare.

Incapacitatea de implementare a Programului de guvernare de către persoanele aflate în funcţii de demnitate publică atrage, de asemenea, sancţionarea. Sancţiunile constau în avertisment, înlocuirea din funcţia de demnitate publică, înlocuirea din forul de conducere a Coaliţiei sau aplicarea de sancţiuni statutare în interiorul fiecărui partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite