UDMR transformă revizuirea Constituţiei în temă electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii resping propunerea UDMR privind eliminarea caracterului de stat naţional din Constituţie. Liderii Opoziţiei atrag atenţia că UDMR a intrat deja în campanie în perspectiva viitoarelor alegeri.

Intenţiile Uniunii de a exploata electoral tema statului naţional sunt evidente, de vreme ce chiar liderii acestei formaţiuni au susţinut până acum că modificarea Legii fundamentale nu se poate face întrucât nu există majoritatea parlamentară necesară.

Roberta Anastase a precizat că o astfel de propunere nici măcar nu se negociază, iar Ioan Oltean a precizat că membrii Comisiei juridice vor dezbate amendamentul, însă el nu va trece la vot.

"Asta nu discutăm, nici nu se pune problema", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor.

"Vă asigur că propunerea va fi luată în dezbaterea Comisiei juridice, care analizează proiectul de revizuire a Constituţiei, şi cu certitudine nu va fi votată. PDL categoric respinge o asemenea iniţiativă şi o crede totalmente împotriva actualei Constituţii şi a realităţilor care consacră statul român", a precizat Ioan Oltean.

Întrebat dacă iniţiativa PDL tulbură apele în interiorul coaliţiei guvernamentale, secretarul general al partidului a spus că adevăratele probleme sunt generate de Opoziţie. "Zile grele ne fac opoziţia şi nu colegii din majoritate, care se comportă absolut normal. Discutăm, analizăm, până la urmă cădem de acord asupra unei poziţii care să corespundă realităţilor de reglementare a unui domeniu sau altul", a susţinut Ioan Oltean.

Ponta: UDMR a intrat în campanie

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat şi el că prevederile constituţionale legate de caracterul naţional al statului nu pot suferi modificări. "Prevederile constituţionale legate de structura fundamentală a statului român nu pot suferi modificări, iar acest lucru a fost statuat încă din 1991. Importantă acum este reorganizarea administrativ-teritorială în sensul europenizării României, şi nu în direcţia enclavizării unor părţi din ea", a afirmat Diaconescu, citat de Mediafax.

Nici liderul PSD, Victor Ponta, nu vrea să audă de amendarea Legii fundamentale în acest sens, social-democratul punând propunerea UDMR pe seama campaniei electorale care bate la uşă. "Este clar că nu trebuie să modificăm Constituţia în 2012, an electoral. Evident că propunerea UDMR nu va trece, dar amendamentul lor este făcut în logică electorală, din cauza competiţiei cu partidul extremist al lui Laszlo Tokes, în contrapartidă la autonomia totală cerută de el", a explicat Ponta.

Limitele revizuirii

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a început dezbaterile pe proiectele de modificare a Constituţiei, cel al Guvernului şi cel al PDL. Adoptarea modificărilor se face însă cu majoritate calificată de două treimi din numărul total al parlamentarilor.

Problema caraterului de stat naţional a făcut obiectul mai multor amendamente ale UDMR şi în 2003, atunci când Legislativul a schimbat Legea fundamentală.

Potrivit articolului 152 din Legea fundamentală, "dispoziţiile privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite