Parlamentul, ring de box pentru PDL şi Opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul, ring de box pentru PDL şi Opoziţie
Parlamentul, ring de box pentru PDL şi Opoziţie

Ieşirea social-democraţilor de la guvernare a modificat raportul de forţe din Senat şi Camera Deputaţilor astfel că PSD, PNL şi UDMR fac jocurile. Opoziţia a repurtat, ieri, o victorie multiplă în bătălia dusă cu PDL. O izbândă a fost stabilirea moţiunii de cenzură pentru marţea viitoare, înainte de asumarea răspunderii Guvernului.

Conducerile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au hotărât ca moţiunea de cenzură să fie citită azi în plenul reunit al Parlamentului, iar votul final să fie acordat marţi, 13 octombrie.

Discuţia privind asumarea răspunderii Guvernului pe legea pensiilor a fost amânată pentru ziua următoare, 14 octombrie, pentru a vedea dacă Executivul supravieţuieşte moţiunii.

Decizia avantajează Opoziţia, care a susţinut că votul asupra moţiunii trebuie să aibă loc înainte ca Guvernul să-şi asume răspunderea.

PSD şi PNL nu s-au mulţumit însă cu această victorie, ci au continuat lupta, lansând atacul la adresa preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Deputaţii celor două partide vor înain­ta Comisiei juridice o sesizare împotriva Robertei Anastase prin care vor solicita suspendarea participării acesteia la şedinţele plenului timp de 30 de zile.

Contraatac la Geoană

Anunţul a fost făcut de deputatul liberal Eugen Nicolăescu, care a acuzat-o pe Anastase de atitudine „abuzivă” şi „iresponsabilă”.

Reacţia PNL şi PSD vine după ce, marţi, Roberta Anastase a ignorat protestele parlamentarilor Opoziţiei şi a suspendat şedinţa în care urma să se voteze raportul comisiei de anchetă în cazul Udrea. Nicolăescu a explicat că nu este vorba de suspendarea din funcţie a preşedintei Camerei, ci de o sancţiune care poate fi aplicată, potrivit Regulamentului.

Democrat-liberalii au contraatacat tot cu o cerere de suspendare, îndreptată însă împotriva lui Mircea Geoană, pe motiv că ar fi votat de două ori în cadrul şedinţei Birourilor Permanente. Potrivit Robertei Anastase, sesizarea ar putea viza suspendarea lui Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului.

Referendumul, la jurişti

Prin decizia conducerii Parlamentului, scrisoarea adresată de preşedintele Traian Băsescu Parlamentului pe tema referendumului privind reducerea forului legislativ la o singură cameră, a fost trimisă Comisiilor juridice.  Democrat-liberalii doreau ca solicitarea şefului statului să fie discutată cu prioritate, dar Opoziţia a fost de părere că este nevoie şi de punctul de vedere al parlamentarilor jurişti. Aceştia se vor pronunţa în termen de zece zile, dar referendumul poate fi organizat şi fără avizul Parlamentului.

Moţiunea, susţinută de PSD

Liderul PSD, Mircea Geoană, a anunţat că parlamentarii acestui partid vor vota moţiunea de cenzură, îndreptată împotriva unui guvern „nelegitim, neconstituţional şi nefuncţional”. „Sper că marţi, 13, ghinionul se va sparge pentru români”, a spus Geoană, referindu-se la data la care moţiunea va fi votată în Parlament. Potrivit speculaţiilor din ultimele zile, mai mulţi parlamentari social-democraţi s-ar opune moţiunii de cenzură pe motiv că partidul ar putea fi acuzat că adânceşte criza prin încercarea de a doborî Guvernul. Deoarece votul este secret, rămâne de văzut în ce măsură renumita disciplină la vot a PSD va funcţiona şi în cazul moţiunii „ 11 pentru România”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite