PDL va depune plângere penală împotriva Guvernului Ponta dacă nu returnează banii primăriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriean Videanu
Adriean Videanu

PDL va depune plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru abuz în funcție, dacă în 24 de ore nu va pune în aplicare decizia Curții Constituționale și nu restituie banii primăriilor, a declarat, miercuti, democrat-liberalul Adriean Videanu.

Videanu a subliniat, într-o conferință de presă, că Guvernul Ponta „se joacă cu legea", iar premierul a decis unilateral că nu este obligat să respecte decizia Curții Constituționale și să restituie banii primarilor, „în spiritul deciziei Curții".

„Îl avertizăm public pe domnul Ponta că dacă în 24 de ore nu va pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale, PDL va face o plângere penală pentru abuz în funcţie", a adăugat Videanu.

El a mai spus că legea este egală pentru toţi cetăţenii indiferent dacă se află într-o poziţie cum este cea de prim-ministru.

În 25 mai, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul îşi menţine decizia de a retrage banii primiţi de către primăriile PDL de la Executivul Ungureanu, deoarece jumătate dintre acestea nu înregistrează arierate şi nici nu necesită fonduri de cofinanţare a proiectelor europene.

El a arătat că judecătorii Curţii Constituţionale consideră că dispoziţiile ordonanţei de urgenţă emise de actualul Guvern pentru recuperarea banilor de la autorităţile locale sunt constituţionale şi nu permit recuperarea banilor decât în cazul acelor primării care au cheltuit deja fondurile, nu au datorii la cheltuieli curente şi de capital sau care trebuie să finanţeze proiecte UE.

Premierul a arătat totodată că Guvernul Boc a emis, la sfârşitul anului 2008, odată cu preluarea mandatului de guvernare, un act normativ similar prin care a retras banii unor primării, alocaţi de Guvernul Tăriceanu din Fondul de rezervă, şi că acest act a fost atacat de trei ori la Curtea Constituţională, judecătorii hotărând de fiecare dată că decizia Guvernului Boc este legală.

Potrivit premierului, din totalul celor 1.657 de primării care au primit bani de la Guvernul Ungureanu, un număr de 810 nu înregistrează "niciun leu datorie" şi nici nu necesită cofinanţarea unor proiecte UE.

„La cele 810 primării putem lua toţi banii înapoi fără niciun fel de problemă, rămâne să explice fostul Guvern de ce a dat bani la 810 primării PDL şi UDMR care nu aveau niciun fel de datorie înregistrată şi niciun program european care să fie cofinanţat. Erau clar bani de campanie electorală şi, din fericire, Curtea Constituţională, aşa neprietenoasă cum este cu noul Guvern, nu mi-a zis că nu am voie să iau înapoi aceşti bani", a spus Ponta.

Curtea Constituţională a decis, în 24 mai, la sesizarea Avocatului poporului, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2012 privind sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ-teritoriale, această ordonanţă fiind prima adoptată de către Guvernul Ponta.

Prin această ordonanţă, noul Executivu a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului, în maximum trei zile, fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

Premierul Ponta aprecia că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din totalul acestor fonduri şi anunţa că banii vor fi vărsaţi înapoi la Fondul de rezervă bugetară şi utilizaţi pentru proiecte sociale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite