PDL a depus actele la Curtea Constituțională pentru a contesta uninominalul pur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto. arhivă Adevărul
Foto. arhivă Adevărul

Legea electorală este contestată de PDL la Curtea Constituțională. Aceștia au depus joi actele. În motivare, aceștia spun că uninominalul pur nu respectă voința poporului român.

UPDATE 15.15 Premierul Victor Ponta a declarat că iniţiativa PDL de a contesta legea votului uninominal propusă de USL a fost depusă "la mişto" şi reflectă serviciile celor mai proşti jurişti sau o uriaşă ipocrizie, deoarece sistemul parlamentar poate fi modificat doar prin revizuirea Constituţiei, nu printr-o simplă lege.

"Am văzut contestaţia şi sunt doar două explicaţii: ori au cei mai slabi şi mai proşti jurişti din România, ori îşi bat joc de toţi românii, pentru că ei contestă că noi prin lege nu am desfiinţat Parlamentul bicameral, să-l facem unicameral. Orice copil de la liceu ştie că în Constituţie este sistemul bicameral, nu puteam noi prin legea uninominalului să modificăm Constituţia. Să ataci la Curtea Constituţională faptul că noi prin lege nu am modificat Constituţia ori este o uriaşă ipocrizie, ori au depus contestaţia la mişto, absolut neserios, ştiind că oricum le va fi respinsă", a spus Ponta.

Premierul a mai susţinut această constestaţie denotă că PDL se află "într-o disoluţie totală".

"Eu nu cred că Blaga sau alţi oameni care au totuşi capul pe umeri au văzut contestaţia, dar că o prezintă doamna Barbu şi domnul Cotoi nu mă miră", a conchis premierul.

UPDATE Anunţul a fost făcut de către deputatul PDL Sulfina Barbu, într-o conferinţă de presă.

Sulfina Barbu a susţinut că legea votului uninominal iniţiată de Ponta şi Antonescu "este croită pentru interesul electoral al USL" şi încalcă normele privind suveranitatea poporului, exprimată prin referendumul din 2009 şi nu respectă rezultatele acestuia.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 mai, cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.

Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite