PDL va contesta la CC hotărârea de numire a noii conduceri TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan
Raluca Turcan

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a declarat, marţi, că democrat-liberalii vor contesta hotărârea de numire a noii conduceri a TVR la Curtea Constituţională, în situaţia în care plenul reunit nu va accepta propunerile PDL.

Turcan a susţinut că validarea noului Consiliu de Administraţie (CA) al TVR, fără membri propuşi de PDL, încalcă legea de funcţionare a televiziunii publice, unde se precizează că nominalizările pentru aceste posturi se fac potrivit ponderii parlamentare.

„Este un abuz şi abuzul vine din faptul că e pentru prima dată când o instituţie aflată sub control parlamentar nu va avea în consiliul de administraţie persoane propuse de un grup parlamentar, aşa cum prevede legea (...) Votul fiind ilegal, propunerile fiind ilegale, vom contesta hotărârea Parlamentului (de validare a CA al TVR - n.r.) la Curtea Constituţională", a susţinut Turcan.

La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a susţinut că democrat-liberalii vor lua parte la şedinţa plenului reunit de marţi după-amiază şi vor solicita retrimiterea la comisiile de cultură a raportului prin care sunt propuşi membrii CA al TVR spre validare, astfel încât să fie incluşi şi reprezentanţii PDL în această structură.

Toader a susţinut că în momentul în care PDL a deţinut majoritatea la nivelul Parlamentului, propunerile pentru conducerile unor instituţii aflate sub control parlamentar s-au făcut astfel încât să existe „o echilibrare" conform ponderii majorităţii parlamentare.
Audierea persoanelor propuse de PDL ca membri în viitorul Consiliu de Administraţie al TVR a fost respinsă în comisiile de cultură reunite, cu 15 voturi „împotrivă", 9 voturi „pentru" şi două abţineri, membrii PDL retrăgându-se din şedinţa comună.

Grupurile parlamentare ale PDL au decis să propună trei persoane pentru a face parte din Consiliul de Administraţie al TVR, chiar dacă luni, între liderii de grupuri parlamentare s-a decis ca PDL să nu aibă niciun reprezentant în viitorul CA al Societăţii Române de Televiziune.

Astfel, pe lista celor care urmează să fie audiaţi marţi în comisiile de cultură reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului figurau trei propuneri de membri titulari din partea PDL - Radu Carp, Ioan Stanomir şi Andrei Postelnicu.

Propunerea deputatului PDL Raluca Turcan de a fi audiaţi de comisiile de specialitate reunite şi aceşti trei membri propuşi, despre care a precizat că nu fac parte din niciun partid, a fost însă respinsă.

Potrivit Legii 41/1994 privind funcţionarea SRTV, listele de candidaţi pentru CA „se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, după cum urmează: a) grupurile parlamentare reunite din cele două Camere înaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament; b) preşedintele României, pentru un loc; c) Guvernul, pentru un loc; d) personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective; e) grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite