PDL: Andronescu a intrat în anul universitar cu o restanţă - să spună ce face cu diploma lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda
Cristian Preda

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a declarat, luni, că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, "a intrat cu o restanţă în anul universitar" şi trebuie să precizeze dacă îi va retrage diploma de doctor premierului Victor Ponta.

"Am constatat cu regret că doamna ministru Andronescu a intrat cu o restanţă în anul universitar. E vorba de o restanţă care a provocat opinia publică, solicitarea Universităţii Bucureşti cu privire la plagiatul lui Victor Ponta, astăzi prim-ministru. Doamna profesor Andronescu nu a răspuns la examenul pe care trebuie să-l treacă în calitatea sa de ministru, ce anume va face: va retrage diploma domnului Victor Ponta, se arată solidară politic şi ca ministru cu primul ministru?", a precizat Preda.

El a arătat că acesta a fost primul subiect discutat de democrat-liberali în şedinţa BPN al PDL.

Cristian Preda a mai spus despre Ecaterina Andronescu că "a fi solidar cu un plagiat înseamnă a sfida etica academică".

"Credem că restanţa trebuie dată rapid", a mai spus Preda.
Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât, în iulie, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Comisia de Etică a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta "încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare".

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

Premierul Victor Ponta declara că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Premierul spunea că dacă îşi va face datoria faţă de oameni, iar Guvernul va lua măsurile aşteptate, "bătăliile politice vor rămâne în urmă", spunând însă că el va rămâne cu "nişte răni".

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara, pentru gandul.info, că, din punctul său de vedere, cazul s-a încheiat, ea invocând decizia Consiliului Naţional de Etică potrivit căreia Victor Ponta nu a plagiat.

Rectorul UB, Mircea Dumitru, a declarat, la începutul lunii septembrie, că doar Ministerul Educaţiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând că raportul Comisiei de Etică şi al juriştilor confirmă plagiatul şi va fi trimis MECTS săptămâna viitoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite