PD a rupt pisica în Alianţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democraţii vor merge singuri la alegerile europene, convinşi că le vor câştiga Conducerea Partidului Democrat a decis, ieri, în unanimitate, ca acest partid să meargă pe cont propriu

Democraţii vor merge singuri la alegerile europene, convinşi că le vor câştiga

Conducerea Partidului Democrat a decis, ieri, în unanimitate, ca acest partid să meargă pe cont propriu la alegerile pentru Parlamentul European. "Argumentul decisiv şi fundamental a fost apartenenţa la familia populară europeană", a declarat preşedintele PD, Emil Boc.

El a spus că PD va propune liberalilor un protocol de neagresiune pe perioada campaniei pentru Parlamentul European şi a apreciat că protocolul Alianţei D.A. nu este încălcat dacă cele două partide candidează separat în acest scrutin. "Adversarul politic al PD este PSD şi suntem convinşi că şi pentru PNL principalul adversar este tot PSD", a afirmat preşedintele PD. Potrivit secretarului executiv al PD, Vasile Blaga, democraţii nu-i vor primi pe listele lor nici pe liberal-democraţii lui Stolojan. "Asta înseamnă eliminarea oricărei combinaţii politice", a explicat şi Boc. Potrivit preşedintelui PD, şeful de campanie al PD va fi Adriean Videanu, preşedinte executiv al acestui partid, iar listele de candidaţi vor fi definitivate în prima parte a lunii februarie. Alegerile vor avea loc la 13 mai, iar termenul oficial de depunere a candidaturilor este 12 martie. PD va începe să strângă, în perioada următoare, cele 50.000 de semnături necesare depunerii listelor.

Tăriceanu: "Alianţa e sabotată"

Liberalii au calificat decizia democraţilor de a merge singuri în alegerile europene drept "o lovitură de graţie pentru Alianţă" şi o trădare a electoratului D.A. În opinia premierului Călin Popescu Tăriceanu, decizia PD a consfinţit intervenţia preşedintelui Traian Băsescu în politica acestui partid. "Acum o săptămână, am avut o discuţie cu colegii democraţi care au venit foarte încrezători la mine să anunţe că vor să rămână la guvernare în ciuda presiunilor care au fost făcute de la Palatul Cotroceni. Eu i-am întrebat: Cât o să vă ţină? Iată că am prevăzut ce urma să se întâmple. Nu au rezistat decât o săptămână în faţa intenţiilor preşedintelui", a declarat Tăriceanu. Potrivit liderului PNL, se confirmă o "strategie alternativă" care nu are în vedere menţinerea Alianţei, ci "sabotarea" ei. "Reprezintă începutul sfârşitului Alianţei D.A.", ceea ce şi-a dorit Traian Băsescu, "inamicul public numărul 1 al PNL şi al guvernului", a afirmat, la rândul său, vicele PNL, Ludovic Orban.

Iată că am prevăzut ce urma să se întâmple. Democraţii nu au rezistat decât o săptămână în faţa intenţiilor preşedintelui
Călin Popescu Tăriceanu

Sondaj CSOP: PD ar lua 27% la europarlamentare

Decisive pentru luarea deciziei au fost rezultatele unui sondaj intern efectuat de CSOP şi atitudinea agresivă a liberalilor. Democraţii susţin că, potrivit sondajului CSOP, partidul lor s-ar situa pe primul loc în preferinţele electoratului, cu 27% din voturi. PSD s-ar afla pe locul doi, cu 19%, dar se află pe un trend descrescător, iar pe locul trei se află, surprinzător, formaţiunea condusă de Gigi Becali, PNG, care ar obţine 13% din voturi. PNL are susţinerea a abia 12% din electorat, iar PLD - condus de Theodor Stolojan - doar 5%. Cu un sfert de oră înainte de a anunţa presa de decizia PD de a candida pe cont propriu, Emil Boc l-a anunţat, telefonic, şi pe premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite