PD are probleme cu PLD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Liberal-democraţii au cerut înfiinţarea unui partid nou prin comasare. Democraţii acceptă cu greu să renunţe la imaginea propriului partid, dar Traian Băsescu a impus termenii

>> Liberal-democraţii au cerut înfiinţarea unui partid nou prin comasare. Democraţii acceptă cu greu să renunţe la imaginea propriului partid, dar Traian Băsescu a impus termenii unificării.

Între democraţi şi liberal-democraţi au început certurile. Modul în care se va realiza fuziunea, formula juridică, patrimoniul şi influenţa fiecărei formaţiuni în cadrul viitorului PDL au fost mărul discordiei dintre democraţi şi liberal-democraţi.

Democraţii au fost siliţi de Traian Băsescu să accepte termenii fuziunii fără nicio modificare. Preşedintele i-a ameninţat pe liderii PD că va sprijini numai partidul lui Stolojan, din partea căruia ar putea candida în 2009, afirmă surse din partid.

Democraţii au purtat ieri două runde de negocieri cu pelediştii lui Valeriu Stoica. PD a insistat pentru o fuziune prin absorbţie, în contradicţie cu PLD, care a susţinut fuziunea prin comasare. Două sunt argumentele invocate de PD în favoarea absorbţiei, în timp ce partidul lui Stolojan a susţinut prin comasare, implicit, desfiinţarea PD ca persoană juridică.

Democraţii nu au primit cu mare bucurie ideea schimbării numelui, iar PLD nu a vrut să cedeze la ideea absorbţiei. Se pare că partidul lui Stolojan a intrat cu un mare avantaj în această fuziune.

Pediştii au fost traşi de mânecă

Democraţii au fost atenţionaţi că trebuie să achite o datorie faţă de Theodor Stolojan, lider care a permis formarea Alianţei D.A. şi astfel a propulsat PD în parlament, în 2004. Cu toate nemulţumirile, PD a cerut ieri la negocieri fuziune prin absorbţie, păstrarea intactă a patrimoniului naţional al PD - sediile din toată ţara şi chiar sigla.
Democraţii au atras atenţia că schimbarea titulaturii ar putea duce la pierderea funcţiilor deţinute de ei în Parlament - posturi de vicepreşedinţi, chestori, şefi de comisii - şi la formarea unui grup de independenţi în parlament. De acest argument a ţinut seamă şi Valeriu Stoica, liderul PLD care a susţinut fuziunea prin comasare, variantă care în primă instanţă presupune desfiinţarea PD şi înregistrarea unui nou partid: PDL. Juridic, ar fi urmat ca PDL să preia automat moştenirea ambelor partide.

Evident nemulţumit de felul în care decurgeau ieri negocierile, la ora 17, Stoica a emis şi posibilitatea ca tipul fuziunii să fie decis în congres. Până la ora 17, PD şi PLD nu ajunseseră la o înţelegere, fiind propuse patru variante de realizare a fuziunii, în privinţa cărora urma să se ia o decizie două ore mai târziu.
Noul statut nu mai prevede interzicerea colaborării cu vreun partid, inclusiv PSD.

Udrea - promovată vicepreşedinte

Noul statut elaborat de Vasile Blaga fixează o structură executivă până în 2010 a noului partid. Preşedinte - Emil Boc, doi prim-vicepreşedinţi - Theodor Stolojan şi Adriean Videanu, secretar general - Vasile Blaga, 26 de vicepreşedinţi, 16 ai PD şi nouă ai PLD. Secretar executiv al PD, Elena Udrea devine vicepreşedinte. Abia în 2010 noul partid va primeni conducerea. Favorit pentru funcţia de preşedinte este de pe acum actualul lider al PLD, Theodor Stolojan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite