PD merge, pe burta, spre doctrina populara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul National de Coordonare a PD a decis, sambata, cu un singur vot impotriva, modificarea statutului partidului, astfel incat, la viitoarea Conventie Nationala, se vor putea depune motiuni si de

Consiliul National de Coordonare a PD a decis, sambata, cu un singur vot impotriva, modificarea statutului partidului, astfel incat, la viitoarea Conventie Nationala, se vor putea depune motiuni si de alta orientare decat cea social-democrata. Teoretic, prin aceasta modificare, la viitoarea Conventie Nationala, PD ar putea trece de la doctrina social-democrata la cea populara. Sambata insa, nici unul din liderii partidului nu a indraznit sa spuna clar pentru ce doctrina opteaza. "Din start trebuie sa spunem ca astazi nu discutam orientarea partidului", a declarat presedintele PD, Emil Boc, inainte de a supune la vot modificarea statutului. Nici macar vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde, cel care a sustinut afilierea PD la Partidul Popular European si a negociat cu aceasta formatiune, nu s-a exprimat clar in favoarea schimbarii doctrinei. "Noi ne pozitionam pe un centru reformator, care nu este acelasi cu cel al lui Tony Blair si Gerhard Schroder", s-a multumit sa spuna Frunzaverde. Surse din PD considera insa ca, de fapt, s-a luat deja decizia trecerii la doctrina populara. Pana la Conventia Nationala, PD va continua insa sa joace rolul unui partid social-democrat si chiar va depune o cerere de afiliere la Partidul Socialist European. In plus, mai exista varianta ca nici la Conventie sa nu se ia o decizie clara si sa se treaca la o orientare care sa fie denumita "social-democrata si populara". Unii lideri ai PD amintesc, ca un argument in favoarea unei astfel de variante, ca din Partidul Popular European fac parte doua formatiuni - din Danemarca si Portugalia - care se denumesc so-cial-democrate.
Democratii, nemultumiti ca nu i-au dat afara din functii pe toti pesedistii
Presedintele PD, Emil Boc, a tinut, sambata, la sedinta CNC, unul dintre cele mai dure discursuri de la preluarea conducerii partidului, avertizand asupra faptului ca demnitarii PD s-au indepartat atat de cetateni, cat si de partid. "Doua atitudini nocive trebuie evitate: una a acelora care cred ca vor fi in permanenta la putere si alta a acelora care spun: dupa noi, potopul", a afirmat Boc. El a spus ca partidul a fost neglijat in favoarea guvernarii, ca in teritoriu nu se mai intrunesc structurile de conducere ale PD si a cerut ca nici un primar PSD sa nu fie primit in acest partid. "Cine a tradat o data, va trada si a doua oara", a sustinut Boc, in aplauzele salii. Un singur punct din discursul sau i-a nemultumit evident pe cei din sala: cel in care a cerut sa se mai astepte cu schimbarile din teritoriu. "Goana dupa schimbarea din functie nu trebuie coordonata de principiul sa schimbam falitii lor cu ai nostri", a declarat liderul PD. Sala nu a reactionat, dar, cateva minute mai tarziu, a aplaudat la scena deschisa atunci cand vicepresedintele Cezar Preda a spus: "Suntem in 7 mai si inca mai guvernam cu oamenii PSD". Preda a spus ca numirea reprezentantilor PD in functiile de conducere care le revin este mai importanta decat clarificarea ideologica. El a vorbit ironic si despre relatia cu "fratii liberali". "Ii iubesc la fel de mult ca ei pe mine", a aratat vicepresedintele PD.
Noul presedinte PD va fi ales la 25 iunie
CNC al PD a convocat, pentru 25 iunie, Conventia Nationala Extraordinara (CNE) a partidului, la care va fi ales noul presedinte. Pentru a nu impinge acest congres pana in septembrie, s-a ales formula convocarii unei conventii extraordinare, care permite injumatatirea diferitelor etape procedurale. CNE se va desfasura in Bucuresti, la Sala Mare a Palatului, unde sunt asteptati peste 4000 de delegati.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite