PD încearcă rezistenţa Guvernului Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democraţii vor să depună o moţiune de cenzură, deşi deţin doar 73 din cei 469 de parlamentari Preşedintele PD, Emil Boc, a anunţat că partidul său începe demersurile de răsturnare

Democraţii vor să depună o moţiune de cenzură, deşi deţin doar 73 din cei 469 de parlamentari

Preşedintele PD, Emil Boc, a anunţat că partidul său începe demersurile de răsturnare a Guvernului Tăriceanu, prin depunerea unei moţiuni de cenzură. PD are doar 73 de parlamentari, cu mult sub pragul necesar iniţierii unei astfel de moţiuni, dar, probabil, Boc are speranţe să i se alăture, în afară de PLD, cel puţin o parte din PSD.

"România este condusă de preşedinte şi de premier. În condiţiile în care preşedintele a obţinut 75%, iar premierul a susţinut demiterea, primul-ministru trebuie să plece", se arată într-o declaraţie a liderului democraţilor, Emil Boc. El a mai spus că "o moţiune de cenzură ar clarifica şi susţinerea celuilalt perdant, PSD, faţă de actualul guvern, iar PNL şi PSD trebuie să plătească decontul referendumului". Declaraţia preşedintelui PD vine la doar câteva zile după ce el a cochetat cu o posibilă colaborare cu PSD. Boc a spus, luni, că PD ar putea elimina din programul politic teza care interzice orice formă de cooperare cu social-democraţii lui Geoană. Ulterior, sub presiunea colegilor din PD, el a retractat şi a spus că o astfel de măsură ar putea fi luată abia după 2008.

PLD, alături de democraţi

Delegaţia permanentă a PLD a adoptat încă de vineri o rezoluţie în care susţine necesitatea organizării alegerilor anticipate. Rezoluţia PLD constată, la primul punct, că "singura soluţie reală pentru ieşirea din criza politică de astăzi este organizarea de alegeri parlamentare anticipate".

PSD: Este nevoie de un nou guvern

Vicepreşedintele PSD, Vasile Dâncu, a declarat, într-o emisiune televizată, că există destule motive pentru o moţiune de cenzură la adresa actualului guvern. Pe de altă parte, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu acordat Mediafax că România are nevoie de un nou guvern. "El poate fi, repet, şi un Guvern Tăriceanu III, cu o componenţă mult îmbunătăţită faţă de cea actuală. Sau de un alt guvern, punct", a spus Geoană.

Sunt necesare 118 semnături

Constituţia prevede că moţiunea de cenzură poate să fie iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Dacă democraţii vor să iniţieze procedura, ei trebuie să strângă 118 semnături. PD şi nou-înfiinţatul PLD au în parlament doar 93 de reprezentanţi.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite