PD vrea candidatura pe liste de partid numai pentru presedintele in exercitiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PD doreste sa vina in intampinarea dorintei PSD de a-l pune pe presedintele Ion Iliescu pe listele cu viitorii parlamentari si este de acord ca, in legea electorala, sa figureze un text referitor la

PD doreste sa vina in intampinarea dorintei PSD de a-l pune pe presedintele Ion Iliescu pe listele cu viitorii parlamentari si este de acord ca, in legea electorala, sa figureze un text referitor la dreptul sefului statului de a candida ca independent. Presedintele executiv al PD, Emil Boc, a spus ca, prin aceasta prevedere, se va stabili ca seful statului este singura persoana care poate candida ca independent pe lista unui partid. "Sper ca acest text sa corespunda exigentelor PSD", a afirmat presedintele executiv al PD. Potrivit lui Boc, ar fi "o bizarerie" daca s-ar permite ca, in general, independentii sa poata fi inscrisi pe listele partidelor. Ieri, Emil Boc a mai declarat ca PD este doar "partial multumit" de propunerile, elaborate de comisia parlamentara, privind desfasurarea alegerilor locale. Boc a aratat ca PD ar fi dorit, in primul rand, ca durata campaniei electorale sa fie de 45 de zile, si nu de 30, cum a stabilit comisia. "PSD are un avantaj din start, intrucat s-a ajuns ca 70% din primari sa fie membri ai partidului de guvernamant", a explicat liderul PD. Potrivit acestuia, comisia parlamentara a omis si pedepsirea acelor candidati la postul de primar care vor oferi "mita electorala". El a aratat ca textul votat de majoritatea parlamentarilor prevede doar pedepsirea celor care ofera bani sau alte foloase pentru a-i determina pe alegatori sa voteze "o lista de candidati sau candidat independent". Textul adoptat nu se refera insa si la candidatii pentru functia de primar. O alta nemultumire a PD este legata de faptul ca nu s-a interzis utilizarea logisticii administratiei publice in campania electorala. "Nu vrem ca Mischie sau Oprisan sa utilizeze resurse publice pentru campania PSD", a declarat Emil Boc. El a spus ca parlamentarii PD vor incerca sa convinga plenul Parlamentului sa adopte propunerile respinse in comisia parlamentara pentru modificarea legilor electorale.
30 la suta pentru femei, pe listele parlamentare
PD doreste ca femeile sa fie reprezentate in proportie de cel putin 30% pe listele electorale, a declarat, ieri, presedintele executiv al PD, Emil Boc. El a precizat ca un astfel de text ar putea fi inclus in legea care va reglementa alegerea Parlamentului, fiind o "concretizare" a principiului constitutional privind egalitatea de sanse. "Problema mea sunt femeile, care vor toate pe lista", a declarat, razand, seful lui Boc, Traian Basescu, in urma cu cateva zile. Si senatorul UDMR Peter Eckstein a sustinut ca ar trebui stabilit, prin lege, un anumit procent de reprezentare a femeilor pe listele electorale. In schimb, PSD a respins anul trecut o propunere identica initiata tot de Emil Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite