PD cere PUR sa se lepede de toate legaturile cu PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele PD, Emil Boc, a cerut, ieri, Partidului Umanist sa participe la schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, precum si a presedintilor consiliilor judetene, acolo unde

Presedintele PD, Emil Boc, a cerut, ieri, Partidului Umanist sa participe la schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, precum si a presedintilor consiliilor judetene, acolo unde acestia au fost alesi ca urmare a coalitiei dintre PSD sI PUR. "Am constatat ca exista o stare de nemultumire in randul filialelor PD din teritoriu cu privire la aceasta ambiguitate sau bizarerie politica, legata de prezenta la conducerea Camerelor Parlamentului a doi presedinti sustinuti inclusiv de catre PUR, iar, la nivel guvernamental, existenta unei coalitii din care face parte inclusiv PUR. PD se pronunta pentru o solutionare a acestei ambiguitati care sa conduca la o coerenta a activitatii parlamentare, guvernamentale si la nivelul admnistratiilor locale", a declarat Boc. El a aratat ca, la Camera Deputatilor, procedura de schimbare a presedintelui poate fi declansata la propunerea unei treimi din deputati, iar, la Senat, va fi necesara o modificare a regulamentului pentru a putea trece la inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu. "O guvernare stabila are nevoie de coerenta la toate nivelele: guvernamental, parlamentar si local", a mai afirmat Boc, care a solicitat constituirea unor majoritati PNL-PD-PUR-UDMR si la nivelul consiliilor judetene si locale. Presedintele PD a refuzat insa sa comenteze afirmatiile lui Traian Basescu, care a declarat ca alianta cu PUR reprezinta "o solutie imorala" . El a rezistat de altfel la toate intrebarile presei legate de modul in care Alianta D.A. va mai putea colabora cu PUR, dupa cele afirmate de Basescu, repetand doar: "Nu exista o criza". Boc, care a fost la sediul guvernului in cursul zilei de ieri, a sustinut ca "nu a fost timp" ca, la discutiile la care a participat, sa se "faca o tema prioritara din schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului".
Voturile umanistilor, definitiv in favoarea lui Vacaroiu si Nastase
"In legatura cu votul nostru pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere, asa cum i-am spus si premierului, miercuri seara, intr-o discutie de vreo doua ore, Alianta nu poate conta pe votul nostru. Votul nostru ramane definitiv in favoarea lui Vacaroiu, ca presedinte al Senatului, si a lui Nastase, ca presedinte al Camerei Deputatilor", a mai afirmat Dan Voiculescu. Liderul PUR a adaugat ca partidul sau "nu se agata de guvernare" fiind o formatiune care sta pe propriile picioare. In opinia lui Dan Voiculescu, problemele in relatia cu Traian Basescu au aparut la votarea presedintilor celor doua Camere: "Eforturile dansului au pornit inca de la alegerea presedintilor celor doua Camere, cand a venit la mine de cateva ori pentru a-mi da o multime de argumente, inclusiv argumentul care considera dansul ca este maxim, acela de a-mi oferi mie functia de presedinte al Senatului. Am refuzat". Dan Voiculescu a mai declarat ca decizia de a-i vota pe Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase a fost anterioara hotararii de a forma guvernul alaturi de Alianta DA si UDMR. "In fata mai multor martori, printre care Stolojan si Copos, domnul Basescu m-a rugat, explicandu-mi nevoia de stabilitate politica, repet, m-a rugat explicandu-mi nevoia de stabilitate politica, sa intram la guvernare. Lucru cu care, in final, si nu foarte usor, am fost de acord, pentru ca acum sa vina si sa spuna ca PUR a dat dovada de imoralitate si ca este nevoie sa scape de PUR", a mai spus Dan Voiculescu.
Schimbarea presedintilor Parlamentului - imposibila, la Senat, dificila, la Camera
In drept, schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului este posibila. Aplicarea in fapt presupune insa proceduri greoaie, cele de la Senat diferind de mijloacele regulamentare de la Camera Deputatilor. Constitutia prevede, la articolul 64 alineatul 2, ca "membrii birourilor permanente (deci, inclusiv presedintii - n.red.) pot fi revocati inainte de expirarea mandatului". Actualul Regulament al Senatului face insa imposibila practic inlocuirea lui Nicolae Vacaroiu de la sefia institutiei. Potrivit actului normativ, orice membru al Biroului Permanent poate fi revocat, prin votul majoritatii senatorilor, doar la cererea expresa a grupului parlamentar care l-a propus. Cererea trebuie dezbatuta de catre plen dupa trei zile de la depunere - dar nu mai mult de zece -, urmand ca votul sa fie exprimat in secret, cu bile albe si negre. Or, data fiind situatia, Vacaroiu ar parasi functia de al doilea om in stat doar in ipoteza (neverosimila) ca senatorii pesedisti ar initia ei insisi procedura de demitere. Asadar, pentru a-l urni pe "Nea Nicu" din fotoliul de presedinte, aliatii PNL-PD ar trebui, mai intai, sa modifice Regulamentul Senatului, cu concursul partenerilor de guvernare din UDMR si, eventual, PUR, intrucat PSD are asigurata tovarasia partidului lui C.V. Tudor. Spre deosebire de procedura stricta de la Senat, pentru inlocuirea lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor, exista o portita regulamentara in plus: cel putin o treime din numarul total al deputatilor, provenind din minimum trei grupuri parlamentare, pot depune o cerere de revocare, pe care, pentru a-si produce efectele, plenul trebuie sa o adopte cu o jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor Camerei. Nici un act normativ nu stipuleaza conditii exprese pentru intemeierea solicitarii de demitere, dar, la deputati, Regulamentul mentioneaza, fara sa detalieze, ca motiunea trebuie sa fie "motivata". Tinand cont de numarul de parlamentari ai Aliantei D.A., procedurile de demitere a lui Nastase pot fi lesne demarate, insa, fara voturile deputatilor PUR, liberal-democratilor le va fi foarte greu (dar nu imposibil, ca la Senat) sa-l dea jos pe mai-marele PSD.
PSD spune ca Basescu face afirmatii "primitive"
Dintre toate zicerile lui Traian Basescu, PSD a fost deranjat cel mai mult de ideea schimbarii celor doi presedinti de Camera, singurul loc unde PSD mai detine puterea. Liderii fostului partid de guvernamant au insirat mai multe articole din Constitutie incalcate de Traian Basescu prin acea declaratie. Ei mai spun ca "schimbarea din functie nu este egala cu revocarea" si, de aici, dezvolta o teorie privind imposibilitatea inlocuirii lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Titus Corlateanu a mai spus, in comunicatul oficial al PSD, ca presedintele Basescu nu avea dreptul sa intervina decat daca aparea o situatie conflictuala intre conducerea Camerelor si grupurile parlamentare. La fel de tare i-a suparat pe pesedisti si remarca privind modernizarea PSD, iar acuzatia adusa, referitoare la "ridicarea sistemului de guvernare de tip mafiot la rang de lege" este considerata "primitiva". PSD mai spune ca Basescu nu este indreptatit sa vorbeasca de democratia de partid, pentru ca el a ajuns presedinte de formatiune politica "in urma unei lovituri de palat", mai ales ca Traian Basescu nu a fost, nu este si nu poate fi un model de moralitate in politica romaneasca". Ca razbunare, PSD cere tuturor pedistilor care nu vor sa fuzioneze cu PNL sa aleaga partidul lui Adrian Nastase.
PRM zice ca presedintele se amesteca unde nu trebuie
Deputatul PRM Lucian Bolcas a spus ca presedintele Basescu nu are dreptul sa se amestece in problemele forumului democratic care este Parlamentul Romaniei. Bolcas sustine ca o astfel de revocare nu este posibila. "Desi Constitutia si Regulamentul Camerei Deputatilor prevad institutia revocarii membrilor Biroului Permanent si procedura realizarii acestei revocari, este o mare deosebire intre modul in care citesc un text de lege un inginer si un jurist", a afirmat vicepresedintele PRM. El a explicat ca revocarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului este prevazuta ca o sanctiune care se raporteaza la neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a prerogativelor si atributiilor ce le revin acestora. "Or, pana la aceasta data nu exista nici un temei pentru o asemenea revocare", este de parere deputatul PRM. "Revocarile pe considerente pur politice sunt straine atat Constitutiei, cat si regulamentelor parlamentare", a conchis Lucian Bolcas. Pe de alta parte, Bolcas a declarat ca formatiunea din care face parte "va sprijini neconditionat constituirea unei comisii parlamentare care sa ancheteze fraudarea alegerilor".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite