PD s-a înţeles în secret cu PSD, cedându-le postul de Avocat al Poporului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

negocierilor din Alianţă. Surse din Legislativ au declarat că acordul a fost semnat, la 13 aprilie, de către liderii grupurilor din Cameră ale celor două partide, Cristian Rădulescu şi

negocierilor din Alianţă. Surse din Legislativ au declarat că acordul a fost semnat, la 13 aprilie, de către liderii grupurilor din Cameră ale celor două partide, Cristian Rădulescu şi Viorel Hrebenciuc. Protocolul precizează că pentru stabilirea normei de reprezentare a partidelor politice în cadrul respectivelor instituţii trebuie respectat algoritmul politic din parlament, respectiv raportul Coaliţie - Opoziţie. În plus, documentul prevede că PSD va desemna candidatul la funcţia de Avocat al Poporului, cele trei posturi de adjuncţi urmând a fi repartizate PSD, PRM şi Coaliţiei.
Liderul grupului PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc, a declarat, pentru Mediafax, că înţelegerea dintre PSD şi PD este rezultatul negocierii politice care a avut loc şi pentru alte fotolii. "Noi am cedat în favoarea PD în ceea ce priveşte membrii ce trebuiau nominalizaţi în Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar PD a cedat în favoarea noastră la Avocatul Poporului", a afirmat Hrebenciuc. La rândul său, liderul deputaţilor PD, Cristian Rădulescu, a precizat că documentul este urmarea unei negocieri între grupurile parlamentare ale Alianţei D.A. şi ale opoziţiei din Camera Deputaţilor, în vederea ocupării posturilor vacante din structurile subordonate parlamentului. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, la Câmpulung, că decizia privind persoana care va fi nominalizată pentru funcţia de Avocat al Poporului va fi luată, luni, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional (BPN) al partidului. Funcţia de Avocat al Poporului a rămas recent vacantă, întrucât mandatul lui Ioan Murar (PSD) s-a încheiat.

Partidele din Coaliţie protestează
Reprezentanţii celorlalte partide din Coaliţie au reacţionat imediat, liberalii, conservatorii şi udemeriştii reclamând că nu au fost consultaţi în această privinţă. Liderul şi viceliderul grupului PNL din Cameră, Crin Antonescu şi Gabriel Sandu, au confirmat că înţelegerea PD - PSD s-a făcut fără consultarea formaţiunii lor şi că aceasta fost introdusă ulterior în acord, într-o notă de subsol.
Preşedintele Consiliului Executiv al PC, Sabin Cutaş, a declarat, pentru Mediafax, că a solicitat partenerilor din Coaliţie să organizeze un Consiliu Naţional de Coordonare în care să se discute acordul semnat de PD - PSD. Cutaş a declarat că repartizarea funcţiei de Avocat al Poporului a fost convenită în iarnă, de toate partidele din parlament, şi că de atunci nu au mai existat niciun fel de negocieri în acest sens. "Din câte îmi amintesc, PD nu este partener de Coaliţie cu PSD şi nu mi se pare normal ca partenerii de Coaliţie să negocieze mai întâi cu Opoziţia", a mai spus Cutaş. La rândul său, udemeristul Kelemen Hunor a declarat, pentru Mediafax, că nici Uniunea şi nici restul partidelor din Coaliţie nu vor accepta acordul semnat de PD cu PSD prin care democraţii cedează colegilor din Opoziţie funcţia de Avocat al Poporului. "Noi nici nu am participat, nici nu am acceptat şi nici nu vom accepta un astfel de acord. Nici PNL, PC şi nici PRM nu sunt de acord cu această soluţie", a susţinut Kelemen. Surprins, premierul Tăriceanu a declarat că nu există o ase-menea înţelegere între PD şi PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite