PD şi PLD renunţă la mariaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberal-democraţii încearcă să-şi dezlipească eticheta de "anexă a PD". Pediştii refuză să-i ducă "în cârcă" Liderii PD şi PLD par să fi renunţat momentan la orice gând legat

Liberal-democraţii încearcă să-şi dezlipească eticheta de "anexă a PD". Pediştii refuză să-i ducă "în cârcă"

Liderii PD şi PLD par să fi renunţat momentan la orice gând legat de crearea unui mare partid popular.

La numai o săptămână distanţă de euroalegeri, PLD încearcă să-şi cimenteze identitatea, accentuând faptul că are origini liberale. Schimbarea discursului pelediştilor are ca scop atragerea cât mai multor procente din electoratul PNL.

La 7 decembrie se împlineşte un an de când Theodor Stolojan a anunţat transformarea Platformei liberale (mişcare disidentă apărută în PNL pe parcursul lui 2006) în partid politic. PLD a plecat la drum cu un solid capital electoral şi de imagine.

Ulterior, acesta s-a diminuat considerabil, pe de o parte din cauza supravieţuirii la guvernare a liberalilor, iar pe de alta, din cauza rămânerii liderilor PLD în umbra preşedintelui Traian Băsescu.

Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Radu F. Alexandru şi (la început) Mona Muscă nu au reuşit nici să-l înlăture pe Călin Popescu Tăriceanu din fruntea PNL, dar nici să convingă electoratul de dreapta că sunt "adevăraţii liberali".

Ei şi-au declarat intenţia de a se alătura popularilor europeni, structură din care face parte şi PD, gest ce i-a determinat pe mulţi dintre votanţii câştigaţi iniţial să revină la PNL.

Deşi şeful statului insistă pe lângă democraţi să-i accepte ca parteneri pe oamenii lui Stolojan, conducerea PD este reticentă. Ea nu s-a arătat niciodată entuziastă când venea vorba despre o alianţă cu foştii disidenţi din PNL, temându-se că, în loc să diminueze capitalul electoral al liberalilor, PD va fi nevoit să dea din procentele sale noului PLD.

"Prin voi înşivă, în parlament!"

Pediştii nu s-au ferit să afirme - neoficial, pe culoarele parlamentului - că nu se încumetă să intre într-o alianţă cu liberal-democraţii până când nu vor vedea susţinerea de care se bucură aceştia în alegeri.

Democraţii ar fi de acord, mai degrabă, cu o fuziune prin absorbţie chiar în luna decembrie, însă PLD insistă deocamdată să-şi păstreze identitatea. Prin urmare, şi proiectul construirii unui "megapartid prezidenţial", de orientare populară, a fost amânat până după 25 noiembrie.

Theodor Stolojan a declarat, de mai multe ori de la începutul campaniei pentru europarlamentare, că PLD nu va fuziona prin absorbţie cu PD.

"Noi nu discutăm de fuziuni, nu discutăm de absorbţie. Discutăm despre ceea ce am spus întotdeauna, un proiect de a unifica forţele politice de centru, centru-dreapta, dreapta, care împărtăşesc valori comune şi o construcţie politică în care curentele ideologice să-şi păstreze identitatea", afirma recent Stolojan.
El a primit o solicitare în acest sens şi de la tinerii liberal-democraţi, care i-au cerut să nu fuzioneze nici cu PD şi nici cu PNL.

Făcând apel la istoria guvernării 2004-2008, noi, democraţii, nu am avut o mare dragoste faţă de liberali niciodată şi nici faţă de PLD
Cezar Preda
vicepreşedinte PD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite