PD şi PLD se forţează pentru o nouă moţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două partide acuză că estimările bugetare sunt fanteziste Partidul Democrat şi cel Liberal Democrat au ameninţat, ieri, cu o nouă moţiune de cenzură, dacă, la elaborarea


Cele două partide acuză că estimările bugetare sunt fanteziste

Partidul Democrat şi cel Liberal Democrat au ameninţat, ieri, cu o nouă moţiune de cenzură, dacă, la elaborarea proiectului bugetului pe 2008, Executivul va "devia" de la programul de guvernare. Totuşi, preşedintele PLD, Theodor Stolojan, s-a declarat sceptic că o astfel de iniţiativă va avea şanse, întrucât celelalte partide parlamentare nu doresc alegeri anticipate.

Preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat că reducerea TVA la anumite categorii de produse reprezintă "devieri de la programul de guvernare", PD nu este de acord cu această măsură.

"Dacă începem să avem un TVA pe rate de impozitare, pe diverse activităţi, distrugem întreaga concepţie de filosofie politică de cotă unică", a declarat Videanu. El a spus că este "dezamăgit" de confuzia pe care o face Executivul în legătură cu politica fiscală şi de colectare a veniturilor.

Preşedintele executiv al PD a mai arătat că are aceleaşi îngrijorări ca şi secretarul de stat din Ministerul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, în legătură cu resursele pentru majorarea pensiilor. Şi preşedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat, ieri, pentru Mediafax, că aşteaptă fundamentarea veniturilor bugetului pe 2008 pentru a vedea dacă partidul său va semna o moţiune de cenzură. "Este un miracol. De la un an la altul sărim la 32% la 37%, fără să avem creşteri de impozite şi taxe, ci, dimpotrivă, avem reduceri de contribuţii de asigurări sociale", a spus Stolojan despre ponderea din PIB care va fi venit la buget.

Prima moţiune PD-PLD, un eşec

În iunie, democraţii şi liberal-democraţii lui Stolojan au mai depus o moţiune de cenzură, dar cele două formaţiuni au trecut prin momente penibile înainte de a reuşi să strângă semnături de la 116 parlamentari, cât este nevoie pentru depunerea moţiunii. După ce moţiunea a fost depusă, s-a descoperit că senatorul Gheorghe Flutur figura pe listele de susţinători de două ori.

Ulterior, unii semnatari, printre care senatorul liberal Mihai Lupoi, s-au retras de pe listă. Liderii PD şi PLD au apelat la diverşi independenţi, proveniţi în special din PRM, printre care controversatul Nati Meir, pentru a putea iniţia moţiunea de cenzură. Moţiunea a fost respinsă şi o evaluare ulterioară a PD a arătat că doar PSD a avut de câştigat, întrucât a reuşit să creeze impresia că este în opoziţie. Parlamentarii PSD nu au participat la votarea moţiunii, părăsind sala de şedinţe.

Videanu şi Flutur cer guvernului să anunţe de urgenţă data euroalegerilor

Pediştii şi liberal-democraţii au cerut, ieri, guvernului stabilirea cât mai rapid a datei alegerilor pentru Parlamentul European. "Sunt voci că inclusiv la Bruxelles se încearcă amânarea alegerilor odată cu cele locale de anul viitor", a declarat preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu. O solicitare similară a fost făcută guvernului şi de către preşedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur. "Cer guvernului să anunţe de urgenţă data alegerilor europarlamentare. Legea 33/2007, la art. 6 prevede că guvernul trebuie să anunţe cu 90 de zile înainte data alegerilor europarlamentare. Dacă dumnealor sunt în concediu, în Palma de Majorca sau în altă parte şi împing anunţarea datei în luna septembrie, intrăm în logica colindelor de Crăciun cu alegeri europarlamentare amestecate şi este un lucru foarte grav", a declarat Flutur, citat de NewsIn.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite