PC vrea trei şefi de judeţe din porţia PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conservatorii cer şi trei candidaţi la primăriile reşedinţelor de judeţ. Locurile ar trebui luate din cota de 20 de candidaţi la care liberalii au dreptul conform înţelegerii cu PSD.

Printre conservatorii care ar putea deveni candidaţi ai USL la alegerile locale din 2012  se numără Tudor Ciuhodaru  (Consiliul Judeţean Iaşi), Maria Grapini (Consiliul Judeţean Timiş), Şerban Rădulescu (Consiliul Judeţean Cluj). Toate aceste solicitări ale conservatorilor ridică însă probleme în interiorul PNL. Potrivit protocolului  cu PSD, Alianţa de Centru-Dreapta (ACD), din care fac parte PNL şi PC, va avea 20 de candidaţi atât la şefia consiliilor judeţene, cât şi a primăriilor reşedinţă de judeţ. În schimb, între PNL şi PC nu a existat, până recent, nicio înţelegere în privinţa distribuţiei locurilor eligibile la alegerile locale. Practic, orice candidat al PC va înlătura un pretendent din partea PNL.

Acum, conducerea centrală a PNL este în situaţia de a alege între satisfacerea pretenţiilor PC şi provocarea unor nemulţumiri în propriile filiale. De exemplu, pentru şefia Consiliului Judeţean Iaşi, din partea PNL ar urma să candideze deputatul Cristian Adomniţei. De altfel, între liberalii din Iaşi şi candidatul dorit de PC, Tudor Ciuhodaru, au existat atacuri la scenă deschisă în presa locală.  Şi Timişul era unul dintre judeţele în care liberalii erau convinşi că vor stabili candidatul USL, în persoana europarlamentarului Cristian Buşoi. Situaţia poate fi însă schimbată de sprijinul pe care PC i-l acordă Mariei Grapini, vicepreşedintă a acestei formaţiuni. Şi la Cluj, deputatul PNL Horea Uioreanu îşi doreşte să candideze la Consiliul Judeţean, dar conservatorii îl vor pe Şerban Rădulescu.

 Calculele se dovedesc la fel de complicate în privinţa primăriilor reşedinţă de judeţ. PC revendică, printre altele, candidatura la Primăria Focşani pentru şeful filialei locale Ion Celmare. O asemenea pretenţie încurcă şi mai mult lucrurile pe plan local. Deputatul liberal Nini Săpunaru vrea să candideze din partea USL la Primăria Focşani, dar preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan (PSD), vrea ca postul să revină social-democtaţilor. 

"Dacă PC va  avea candidaţi cu şanse ei vor fi desemnaţi din partea USL.''
Relu Fenechiu vicepreşedinte PNL

Start la negocieri

Vicepreşedintele liberal Relu Fenechiu  afirmă că PNL şi PC nu au avut, încă, discuţii oficiale pe acest subiect. "Nici în cadrul USL, nici în cadrul alianţei dintre PNL şi PC nu au avut loc discuţii oficiale pe subiectul candidaturilor. Acestea urmează să aibă loc în perioada următoare. Deocamdată, noi am avut o discuţie în cadrul PNL, în care, cu sondajele pe masă, am discutat care sunt judeţele în care candidaţii noştri au şanse să câştige. Eu nu ştiu de aceste solicitări ale PC, dar este dreptul lor să le facă. Dacă vor avea candidaţi cu şanse ei vor fi desemnaţi din partea USL", a afirmat Fenechiu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite